Dit schrijven andere media vandaag

Foto ANP

Dit zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media vandaag.

De samenstellers van de top 20 denken dat de ‘unieke levenswijze in Nederland’ aantrekkelijk is voor start-ups. Tussen 2013 en 2014 verdubbelden investeringen van durfkapitalisten in Nederlandse start-ups. Startupbootcamp, berichtenapp Nimbuzz en betaaldienst worden genoemd als successen. Toch maken de samenstellers een kanttekening. Amsterdam staat onderaan als het gaat om investeringen. Het tekort aan krediet is een obstakel. Het startkapitaal is 450.000 tot 500.000 euro. 18 procent minder dan het Europese gemiddelde.

Ongewone beloning voor beursgang ABN Amro

Morgan Stanley, Deutsche Bank en ABN Amro begeleiden de beursgang van ABN Amro. Volgens het FD krijgen ze daar een gezamenlijke beloning van maximaal 4,5 miljoen euro voor.

De banken krijgen geen basisbeloning, maar alleen een vergoeding voor reis- en verblijfskosten. Ook krijgen ze als alles goed gaat een bedrag dat bepaald wordt door NLFI, de organisatie de de aandelen van de bank beheert. Normaal gesproken krijgen banken een percentage van de waarde van de aandelen die ze verkopen. ABN Amro levert naar verwachting van het Rijk minstens 15 miljard euro op.

Jeugdzorginstellingen hebben geen budget voor 2015 meer

Bij een deel van de jeugdzorginstellingen is het budget voor 2015 al op. Volgens Volkskrant zorgt het te krap inkopen van zorg door gemeenten voor problemen. Er zijn nu al zorgverleners die tot eind dit jaar geen nieuw aangemelde kinderen meer kunnen aannemen.

De gemeenten zeggen dat kinderen naar een andere zorgverlener kunnen als een instelling geen budget meer heeft. Maar het Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP) maakt zich daar zorgen over. “Hoe moet het de rest van het jaar? Als cliënten niet naar de zorg van hun eerste keus kunnen komt de keuzevrijheid in gevaar”, zegt een woordvoerder.

Vanaf 1 januari zijn gemeenten zelf verantwoordelijk voor zorg. Voor de hulp aan kinderen met problemen kregen zij minder geld van het Rijk.

    • Annemieke Ruggenberg