Deze oud-gevangene haalt andere oud-gevangenen op bij hun vrijlating

Carlos Cervantes kreeg levenslang, maar werd in 2001 vervroegd vrijgelaten. Nu haalt hij andere voormalige ‘lifers’ op uit de gevangenis, om ze te begeleiden bij hun eerste uren in vrijheid.

Dat zijn niet zonder meer blije uren: er is vooral angst en onzekerheid. Vrienden zijn niet meer in beeld, familie evenmin. Voormalig gevangenen moeten na tientallen jaren een heel nieuw leven ophouden. De angst om te falen is groot.

In 2012 werd de three strikes-wetgeving gedeeltelijk opgeheven in Californië. De wet schreef voor dat bij de derde keer recidiveren een extra zware sanctie mocht worden opgelegd: meestal van 25 jaar tot levenslang. Als het derde vergrijp niet met geweld te maken heeft, gaat dat nu niet meer op. Zo’n 3.000 mensen die levenslang hadden opgekregen, komen daardoor opeens vrij.

The New York Times maakte een videoreportage over Carlos Cervantes.