Opinie

De week waarin duizend wetenschappers waarschuwden tegen killerrobots

‘Stop de killerrobots nu het nog kan’. Zo luidde de waarschuwing van ten minste duizend wetenschappers en ondernemers op het gebied van kunstmatige intelligentie.

Dit waren de spraakmakendste artikelen die ik afgelopen week in NRC Handelsblad, nrc.next en op nrc.nl en NRCQ heb gelezen.

‘Stop de killerrobots nu het nog kan’. Zo luidde de waarschuwing van ten minste duizend wetenschappers en ondernemers op het gebied van kunstmatige intelligentie. Zij vrezen, zo schreef collega Marcel aan de Brugh, voor een nieuwe wapenwedloop in de ontwikkeling van robots die zelfstandig kunnen doden.

Mediaredacteur Peter Zantingh had het deze week over een waarschuwing van een totaal andere aard: 35 vrouwen nagelden eensgezind de Amerikaanse acteur Bill Cosby aan de schandpaal. Zij vertelden aan New York Magazine hoe ze het slachtoffer werden van de seksuele driften van de inmiddels 78-jarige Cosby.

Je hoefde deze week niet naar de VS voor zorgwekkende getuigenissen over onvrijwillige ervaringen met seks. Uit een breed onderzoek onder de Nederlandse jeugd blijkt dat ruim 40 procent van de vrouwen tussen 12 en 25 jaar ooit een onvrijwillige seksuele ervaring had, van kussen tot penetratie. Volgens de onderzoekers zijn de cijfers misschien zelfs een onderschatting.

Digitaal kinderlokken is dan weer moeilijk te vervolgen, bleek de afgelopen maanden. Het Openbaar Ministerie vraagt de minister om duidelijker regels voor de vervolging van grooming. Collega Bas Blokker zette tips op een rij hoe ouders en kinderen best omgaan met grooming.

Even tussendoor: dat waren geen komkommerberichten. Maar collega Mirjam Remie ging de voorbije week in haar zoektocht naar de komkommerfabriek van ons land op bezoek bij persbureau ANP, de nieuwsmotor van Nederland. En haar collega Wilfried Takken beschreef hoe je het nieuws haalt als er geen nieuws is.

Echt groot nieuws kwam deze week weer uit China. ‘De krach van de Chinese beurzen slaat over naar de echte economie’, constateerde onze correspondent in China, Oscar Garschagen. ‘Het Chinese groeimirakel is voorbij’.

Ook uit de Veiligheidsraad in New York kwam er slecht nieuws: de Russen stelden daar hun veto tegen een mogelijk VN-tribunaal om de ramp met vlucht MH17 te onderzoeken. ‘Het Nederlandse kabinet wil laten zien dat het alles doet voor de berechting’, schreef onze correspondent Guus Valk. Volgens Rusland-kenner Hubert Smeets baart het isolement Poetin vooralsnog geen zorgen. In een commentaar drong NRC erop aan dat nu dringend een alternatieve optie gekozen wordt voor de rechtszaak MH-17.

Van MH17 naar MH370. Op het Franse eiland Réunion in de Indische Oceaan spoelde anderhalf jaar na de verdwijning van deze vlucht een stuk vleugel aan. Eerdaags moet duidelijk worden of dit een deel is van de verdwenen Boeing. Maar de vraag blijft: waar en waarom verongelukte het toestel?

Tot slot: de meest bekritiseerde man van de week is ongetwijfeld de Amerikaanse tandarts James Walter. Hij schoot begin deze maand Cecil dood, de bekendste leeuw van Zimbabwe. Overigens gaan jaarlijks vele Nederlanders in Afrika jagen op de big five, stelde Camil Driessen vast. Het kost hen wel een tonnetje.

Peter Vandermeersch
Blogger

Peter Vandermeersch

Peter Vandermeersch is hoofdredacteur van NRC en schrijft op deze blog over nieuwe ontwikkelingen bij NRC en de dagelijkse praktijk op de redactie. U kunt hem ook volgen op Twitter.