Dagkalender van de Wereldliteratuur: de vrouw die als man bleef schrijven

Duitse vertalingen van Rowlings Casual Vacancy liggen te wachten op een lezer Foto EPA/ARNO BURGI

Vandaag is de vijftigste verjaardag van de Engelse die met haar kinderboeken de best verkochte schrijfster ter wereld werd en die daarna een carrière als thrillerauteur begon.
Met de coming of age-roman over Harry Potter – zeven delen fantasy (1997-2007) over een leerlingtovenaar die het opneemt tegen een kwade macht – veroverde J.K Rowling niet alleen de harten van een generatie jonge lezers, maar ook die van hun ouders, die ten minste zo veel plezier beleefden aan de slimme mix van kostschoolromantiek, taalspelletjes, Britse humor en onversneden horror.

De 450 miljoen verkochte boeken en de acht Potterfilms die op basis van de saga gemaakt werden, veranderden de ooit sappelende alleenstaande moeder in de op een na rijkste vrouw van Groot-Brittannië. Veel belangrijker was dat Rowling zich door het succes niet liet verlammen.

Vijf jaar na Harry Potter and the Deathly Hallows publiceerde ze haar eerste roman speciaal voor volwassenen, The Casual Vacancy, over groezelige gemeentepolitiek in een klein plaatsje in West-Engeland. En in 2013 verscheen, onder het pseudoniem Robert Galbraith, The Cuckoo’s Calling, de eerste detectiveroman in een reeks rondom de eenbenige ex-militair Cormoran Strike. Onderzoekt Strike in dit eerste deel de verdachte zelfmoord van een model, in The Silkworm (2014) wordt hij ingehuurd door de vrouw van een schrijver die een explosieve satire over het literaire wereldje wilde publiceren.