Cijferseizoen: USG profiteert van herstel, TMG verwacht verlies

Het hoofdkantoor van USG People in Almere.
Het hoofdkantoor van USG People in Almere. Foto ANP / Lex van Lieshout

Uitzendbureau USG People heeft opnieuw een goed kwartaal achter de rug. Het bedrijf uit Almere profiteert van de groeiende vraag naar uitzendkrachten, zowel in het mkb als bij grote bedrijven. De omzet en winst van USG stegen daardoor flink, zo maakte het concern vanmorgen voor het openen van de beurs bekend.

Vooral in Nederland en België trok de behoefte voor uitzendkrachten stevig aan. De omzet in die landen steeg met 9 procent in vergelijking met dezelfde maanden van vorig jaar. Ook in Frankrijk en Duitsland namen de verdiensten van USG toe, met respectievelijk 6,3 en 4,6 procent op jaarbasis.

Uitzender schrijft weer winst

Gemiddeld zag USG People de omzet over alle landen vorig kwartaal met zo’n zes procent groeien, naar 618 miljoen euro. Netto houdt het bedrijf daar een winst van 4,8 miljoen euro aan over. Een flink verschil met vorig jaar, toen USG door een eenmalige belastingtegenvaller op een verlies van 2,4 miljoen euro uitkwam.

De resultaten van USG tonen gelijkenissen met die van het grotere Randstad, dat gisterochtend de boeken al opende. Bij dat bedrijf steeg de omzet vorig kwartaal met maar liefst 13 procent naar 4,8 miljard euro. De nettowinst van Randstad lag met 130 miljoen euro een kleine 40 procent hoger dan in het tweede kwartaal van vorig jaar.

TMG verwacht opnieuw verlies

Anders dan de uitzendbedrijven verwacht de Telegraaf Media Groep (TMG) dat 2015 opnieuw een lastig jaar wordt. Na de eerste zes maanden staat het moederbedrijf van onder meer dagblad De Telegraaf en Sky Radio al op een verlies van tweeënhalf miljoen euro. TMG denkt niet dat het die rode cijfers in de komende maanden nog kan wegwerken.

Foto ANP / Jeroen Jumelet

Het hoofdkantoor en drukkerij van Telegraaf Media Groep. Foto ANP / Jeroen Jumelet

Voor het mediabedrijf zou dat het tweede verlies op rij zijn. Vorig jaar kwam TMG onder de streep nog 38 miljoen euro tekort, mede door een eenmalige afschrijving op Sky Radio. Om de tegenvallende verkoop van advertenties en de dalende verkoop van kranten te kunnen opvangen, begon TMG daarom een grote reorganisatie.

Nog meer ontslagen

In het afgelopen jaar schrapte het moederbedrijf van De Telegraaf 217 banen, een kleine tien procent van het totaal. Vlak voordat het tweede kwartaal afliep maakt het beursgenoteerde concern bekend dat het de drukkerijen in Amsterdam en Alkmaar gaat samenvoegen. Daarbij verdwijnen nog eens 168 banen.

Door de reorganisaties hoopt TMG de jaarlijkse kosten met zo’n 10 tot 12 miljoen euro drukken. Voorlopig zakken echter niet alleen de kosten, maar ook de inkomsten. Tussen januari en juni boekte TMG namelijk een omzet van 237 miljoen euro. Dat is ruim 18 miljoen minder dan een jaar eerder.