Beursgang ABN Amro kost hooguit 4,5 miljoen

Door grote belangstelling kan staat kosten laag houden.

De zakenbanken die staatsbank ABN Amro naar de beurs gaan brengen, krijgen daarvoor uitzonderlijk weinig betaald. De banken ontvangen geen basisvergoeding en krijgen gezamenlijk maximaal 4,5 miljoen euro als de staat tevreden is over hun werk. De staat zal die 4,5 miljoen euro naar eigen inzicht verdelen onder de ingehuurde zakenbanken.

Dat maakte de stichting die de aandelen ABN Amro voor de staat beheert, NLFI, gisteravond bekend. Daarmee lost minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) een belangrijke belofte in. Hij kondigde eerder aan dat de zakenbanken niet meer dan 1 procent van de opbrengst van de beursgang zouden krijgen. De staat blijft daar met circa 0,1 procent ver onder.

De vergoeding is voor alle betrokken zakenbanken. Er zijn nu al drie geselecteerd die een hoofdrol spelen bij de beursgang, de zogeheten global coordinators. Dat zijn Deutsche Bank, Morgan Stanley en ABN Amro zelf. Komende weken moeten er nog banken worden ingehuurd voor bijrollen. Bovenop de 4,5 miljoen zal de staat btw betalen en reis- en verblijfkosten van maximaal 50.000 euro per bank.

Vaak krijgen zakenbanken voor een beursgang een deel van de opbrengst als vergoeding. De hoogte daarvan varieert, maar zit doorgaans tussen de 2 en 3 procent. Bij een omvangrijke beursgang verdienen zakenbanken dus al snel tientallen miljoenen.

Het is wel gebruikelijk dat overheden zakenbanken minder betalen dan commerciële partijen. Eerder dit jaar werd bekend dat Goldman Sachs de Ierse regering gratis adviseert over de verkoop van Allied Irish Banks (AIB).

Volgens NLFI is de vergoeding zo laag, omdat zakenbanken de beursgang graag willen begeleiden. Daardoor hebben ze scherpe prijzen geboden. „Er waren voldoende banken die het voor een basisfee van nul euro wilden doen”, zegt een woordvoerder.

De beursgang van ABN Amro is een prestigieuze klus en geeft betrokken zakenbanken een kans op vervolgwerk. In een later stadium wil de staat de rest van de aandelen ABN Amro verkopen en SNS en ASR moeten ook nog verkocht worden. De beursgang van ABN Amro wordt naar verwachting dé Nederlandse transactie van het jaar en ook een grote in Europa.

NLFI maakt zich geen zorgen dat zakenbanken vanwege de ultralage prijs half werk gaan leveren. Alle geselecteerde banken „voldoen aan de kwaliteitseisen”. De woordvoerder waarschuwt wel dat de vergoeding bij de verkoop van het restant van de aandelen mogelijk lager is. „Normaal gesproken zijn de volgende tranches goedkoper. Maar deze prijs is zo uitzonderlijk laag, dat de toekomst moet uitwijzen of dit de maatstaf wordt.”