Beijing organiseert Olympische Winterspelen 2022, Almaty niet

President Thomas Bach van het IOC maakt de naam van de organiserende stad bekend.
President Thomas Bach van het IOC maakt de naam van de organiserende stad bekend. Foto AFP / Manan Vatsyayana

Beijing organiseert de Olympische Winterspelen in 2022. Dat is zojuist besloten tijdens een bijeenkomst van het Internationaal Olympisch Comité in Kuala Lumpur. De Chinese hoofdstad won de verkiezing van de enige concurrent, de Kazachstaanse stad Almaty.

Beijing gold als de grote favoriet, ondanks het gebrek aan wintersporttraditie: de dichtstbijzijnde skipiste ligt zo’n 100 kilometer ten noordwesten van de miljoenenstad. Beijing wordt de eerste stad waar zowel de Zomer- als Winterspelen worden gehouden. In 2008 vonden in Beijing de Olympische Zomerspelen plaats.

De stemverhouding was opvallend close, gezien de Chinese favorietenrol: 44-40.

China trekt 1,9 miljard euro uit voor de Winterspelen. Beijing wil meerdere stadions van de Zomerspelen gebruiken voor de Winterspelen, zoals het nationale stadion (Vogelnest) en het zwemstadion (Water Cube). Voor de skipistes, bobbaan en springschansen moet minimaal 100 kilometer (Yanqing) of maximaal 200 kilometer (Zhangjiakou) worden gereisd.

China in het centrum van de macht

De politieke lobby van China bij het IOC was veel sterker dan de Kazachstaanse: China heeft drie IOC-leden, tegenover Kazachstan nul. Eén van die drie, Zaiqing Yu, opereert als één van de vier vicevoorzitters ook nog eens in het centrum van de macht bij het IOC.

In dat spel was een speciale rol weggelegd voor de Nederlander Hein Verbruggen. Hij heeft als toezichthouder van het IOC de Zomerspelen van 2008 van nabij meegemaakt en aan die tijd warme contacten met de Chinezen overgehouden. Verbruggen werd ereburger van Beijing en door het organisatiecomité ’2022’ als speciale adviseur binnengehaald. Ondanks zijn meer ceremoniële status als erelid heeft hij veel invloed binnen het IOC.

Lees ook uit NRC Handelsblad van gisteren: Almaty heeft sneeuw, Beijing de macht.