Apps helpen festivalgangers (ook bij daten)

Wie speelt wanneer waar? Apps als hulpmiddel om het festivalplezier te verhogen schieten als paddestoelen uit de grond.

Ga je deze zomer naar een festival, dan is de kans groot dat je de bijbehorende officiële festivalapp downloadt op je telefoon. Hierop kun je zien welke artiesten wanneer optreden en hoe de plattegrond van het festivalterrein eruitziet. „Een overzichtelijk tijdschema, je favoriete artiesten kunnen markeren en meldingen krijgen wanneer ze optreden”, noemt Eppo Loeffen, mede-eigenaar van het bedrijf MyFestivalapp BV, als functies van een goede app. Uit je hoofd leren wanneer je favoriete band speelt of rondzeulen met een programmaboekje hoeft allang niet meer. Maar naast de officiële apps bestaan er veel concurrenten. Wil je jouw schema met favoriete bands delen met vrienden? Gebruik dan de app Wunderlist om een takenlijst te maken en te delen. Weet je toch niet de songtekst van dat ene liedje uit je hoofd? Gebruik MusixMatch, een app die songteksten weergeeft. En vind jij in het donker je tent niet meer terug? De TentFinder app helpt je.

Het Nederlandse bedrijf MyFestivalapp BV lanceerde in april de Festival Info app in samenwerking met festivalinfo.nl, waarop gebruikers niet voor één, maar voor vijftig festivals in de Benelux tegelijk informatie kunnen opvragen over de artiesten, het blokkenschema en de plattegrond. „Voor ieder festival bestaat een aparte app met informatie. Laten we dat bundelen in een app, dachten we. Sinds de lancering hebben ongeveer 6.000 gebruikers de app gedownload”, vertelt Loeffen.

Vorige maand werd Glance, een dating-app voor op festivals, gelanceerd. Hendrik van Benthem, oprichter van het bedrijf: „Ik was met vrienden verbaasd over de populariteit van dating-apps als Tinder en Happn. Beide apps verbinden je aan personen door de locatie waar je bent of bent geweest, ik wilde mensen verbinden via de locatie waar ze nog naartoe gaan.” Gebruikers voeren in naar welke festivals ze toe gaan en kunnen – na elkaar te ‘liken’ – met diegenen die naar hetzelfde evenement gaan chatten en afspreken. „De drempel om af te spreken is voor veel mensen te hoog. In een café is het tijdens een eerste date soms ongemakkelijk, terwijl je op een festival je date ook kunt verlaten om je vrienden op te zoeken.”

De makers van de officiële apps zitten ook niet stil. Het bedrijf van Thomas Engel, creative director bij digitaal bureau The Capitals, ontwikkelde de Lowlands-app. „Lowlands was een van de eerste festivals met een app. In 2005 liep ik daar al met een zelfgemaakte ‘mobiele gids’ rond, in de hoop die aan iemand van het festival te kunnen laten zien. Een jaar later lanceerden we de eerste versie met 8.500 gebruikers. Inmiddels zijn dat er 35.000 per jaar.”

De reden dat officiële festivalapps niet altijd extra functies kunnen integreren, ligt voornamelijk aan de techniek en de gebruiksvriendelijkheid. Nu internetverbindingen steeds sneller worden, zien ontwikkelaars mogelijkheden. „Je creëert een extra dimensie door mensen via hun telefoon te laten betalen, wat wij nu ontwikkelen”, vertelt Loeffen. „Maar de toevoeging moet zinnig zijn. Waarom zou ik chatten via een Lowlands-app, als ik ook Whatsapp heb? Met meer functies is je batterij ook snel leeg. Je kunt een batterij opladen op een festival, maar een goede oplossing is daar nog niet voor.” Van Benthem van Glance voegt toe: „Ik heb één bezwaar: een app moet een duidelijke functie hebben. Een app met te veel functies is voor gebruikers te verwarrend.”

De nazorg voor festivalgangers moet beter, vindt Loeffen. „Houd contact met bezoekers. Ik vind het fijn als ik op de hoogte word gehouden over optredens van een bepaalde band, omdat de app heeft geregistreerd dat ik ze eerder op een festival zag. Of zet overgebleven munten om in een cadeautje.”