Zuid-Koreaan Chung Mong-joon in de race voor FIFA-voorzitterschap

Chung Mong-joon spreekt met verslaggevers
Chung Mong-joon spreekt met verslaggevers Foto EPA / Yonhap

Michel Platini heeft er een concurrent bij: Chung Mong-joon doet een gooi naar het presidentschap van de FIFA. De Zuid-Koreaan is een van de invloedrijkste personen binnen het Aziatische voetbal.

Chung liet aan persbureau Reuters weten in de race te zijn voor de hoogste positie bij de FIFA. Hij en Platini willen de opvolger worden van Sepp Blatter, die opstapt na een reeks corruptieschandalen. De 54-jarige Chung maakt zijn kandidatuur volgende maand formeel bekend in Europa, dat hij “het centrum van het wereldvoetbal” noemde.

‘Sepp Blatter is als een kannibaal die zijn eigen ouders eet’

Chung heeft aangegeven te willen meewerken aan een oplossing voor de corruptie die heerst binnen de wereldvoetbalbond. De miljardair is erevicepresident van de FIFA en leverde vanuit die functie eerder kritiek op wanpraktijken binnen de organisatie. Chung:

“Als ik word gekozen, zal ik me inzetten voor meer transparantie en ontwikkelen. Ik zal corruptie proberen uit te roeien.”

De Zuid-Koreaan is een van de felste critici van Blatter, de huidige voorzitter. Hij liet zich in harde bewoordingen uit:

“President Blatter is als een kannibaal die zijn ouders opeet en dan klaagt dat hij een wees is. Hij probeert de verantwoordelijkheid op iedereen af te schuiven, behalve op zichzelf.”

Ook over Platini was Chung negatief. Hij zei te denken dat hij geen goede voorzitter zou worden en noemde hem “een product van het huidige FIFA-systeem”.

Politicus en sporter

Chung is ook voormalig voorzitter van de Koreaanse Voetbalbond. Tevens is hij oprichter van het Asan Institute for Policy Studies en de zesde zoon van de oprichter van autofabrikant Hyundai. Als politicus deed hij een gooi naar het presidentschap in Zuid-Korea. Vorig jaar stelde hij zich verkiesbaar als burgemeester van metropool Seoul, maar delfde het onderspit tegen de onafhankelijke kandidaat Park Won-soon.

De Zuid-Koreaan heeft ook diverse sporten beoefend. In 1976 won hij als springruiter een zilveren plak bij een nationaal kampioenschap. Hij werd later ook nog eens vierde bij een landelijke wedstrijd langlaufen.

De verkiezing van de nieuwe FIFA-voorzitter vindt plaats op 26 februari in Zurich. Dan komt een speciaal congres bijeen dat gemachtigd is om te stemmen. Kandidaten moeten zich uiterlijk vier maanden van tevoren aanmelden.