Zorgt Lenovo voor een betere Motorola?

Foto Reuters

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Motorola en Lenovo lijken een goede combinatie. De nieuwe telefoonlijn Moto X is volgens The Verge precies wat Google met Motorola wilde bereiken.

De Moto X is te koop voor 399 dollar (364 euro), simlockvrij en te gebruiken op alle bestaande netwerken. Je kunt de telefoon direct kopen bij Motorola, Amazon of Best Buy. Motorola passeert hiermee de providers om een directe relatie te creëren tussen maker en gebruiker. Precies wat Google altijd voor ogen had.

The Verge schrijft dat Motorola de providers niet alleen uit idealisme links laat liggen. De kans is groot dat het bedrijf geen goede deals kreeg. Maar toch, schrijft de techsite, getuigt het van moed dat Motorola het zonder de marketing en ondersteuning van een provider aandurft.

De overname van Motorola door Lenovo blijkt precies wat het bedrijf nodig had. Google had geen langere termijn visie om telefoonhardware te maken en lette vooral op de winst. Lenovo heeft dat langere termijnplan juist wel en kiest voor projecten die het merk sterk maken maar misschien niet meteen winstgevend zijn.

Megaverlies voor Aziatische scheepswerven

De grootste scheepswerf ter wereld lijdt flink verlies. Het Koreaanse Hyundai Heavy verloor volgens Yonhap 190 miljoen euro in de periode april-juni. Dat is het grootste verlies voor de scheepswerf tot nu toe.

De reden? De terugloop van offshore-projecten en de lage olieprijs. Wat ook niet hielp zijn de vele ontslagvergoedingen die het bedrijf moest betalen en een uitgekeerde bonus die beloofd was bij de winst die eerder dit jaar behaald is.

Ook de andere werven uit de Koreaanse top 3 zagen hun winst dit kwartaal flink dalen. Samsung en Daewoo Shipbuilding hebben een verlies van 1,2 miljard en 2,4 miljard euro.

Geen thuishulp dankzij robot Sota?

Japanse techneuten komen met een nieuwe robot met de naam Sota. Hij zou de thuishulp moeten vervangen. De 28 centimeter hoge robot kan met elektrische apparaten in en om het huis communiceren. Wie om een gesprek verlegen zit kan ook bij de robot terecht, schrijft Asia Nikkei Review.

Sota is een creatie van het Japanse telecombedrijf NTT. Hij weegt maar een kilo, dus kan iedereen hem zonder moeite verplaatsen. Miljoenen ouderen in Azië betalen maandelijks gemiddeld dertig euro aan service- of thuiszorg kosten. Voor 100.000 yen (735 euro) heb je een eigen Sota die al die taken overneemt. Tijdens een demonstratie op woensdag is Sota getest. Dat gesprekje ging ongeveer zo:

Sota: “Hoi, hoe gaat het met je? Laten we je bloeddruk meten. Gebruik de bloeddrukmonitor en ik zal het licht dimmen zodat je lekker kunt relaxen.”
De zaal werd schemerig. Het testresultaat was te zien op een tv-scherm. Sota: “Je bloeddruk is te hoog. Let op je zoutconsumptie de komende maand.”

Sota kan op basis van lichaamsmetingen ook het advies geven om bijvoorbeeld meer water te drinken of meer fruit te eten. In maart zijn de eerste Sota’s beschikbaar.

    • Annemieke Ruggenberg