Waar tik, speel of frunnik jij mee op je werk?

foto iStock

De één vouwt de hele dag paperclips uit, de ander tikt onophoudelijk met z’n pen, de derde draait voortdurend krullen in d’r haar, een volgende speelt weer met haar halskettinkje – het kantoor lijkt soms één grote, nerveus frunnikende bende. Irritant misschien, maar waarschijnlijk ook zeer nuttig. Twee Amerikaanse wetenschappers doen er onderzoek naar en verzamelen alle mogelijke frunnikobjecten.

surveys & polls

Je wordt er kalmer en creatiever van…

Onderzoekers Michael Karlesky en Katherine Isbister, verbonden aan het Polytechnic Institute van de New York University, denken dat het gefriemel ertoe leidt dat mensen geconcentreerder, kalmer, en creatiever zijn wanneer ze bezig zijn met een cognitieve taak.

Ook denken ze dat tekenen het geheugen verbetert, en dat het uitvoeren van monotone werkzaamheden het concentratievermogen vergroot. Het fijnst vinden de meeste mensen iets wat beweegt: dat kan een stressballetje zijn, maar ook een pen die je kunt inklikken.

…maar hoe komt dat?

Waaróm het friemelen met deze voorwerpen precies werkt, en wat de beste friemeltactieken zijn, moeten de onderzoekers nog uitvinden. En daarom hebben ze een Tumblr-pagina opgezet waarop mensen hun favoriete ‘fidget widgets’ (frunnikobjecten) kunnen insturen.

De onderzoekers willen zoveel mogelijk voorbeelden verzamelen van spulletjes waarmee mensen friemelen en op welke manier ze dat doen. Zo willen ze onderzoeken wat het allerbeste werkt. Met de kennis die ze nu verzamelen willen ze in de toekomst misschien zelfs het ultieme kantoorspeeltje op de markt brengen.

Op de Tumblr die de onderzoekers hebben opgezet, staan al heel wat verschillende frunnikobjecten:

    • NRC Q