Talibaan bevestigen dood Mullah Omar - nieuwe leider benoemd

De Talibaan bevestigen de dood van hun voormalig leider: Mullah Omar. Gisteren meldde het presidentieel paleis zijn dood al, maar toen was het bericht nog niet bevestigd door de Talibaan zelf. De fundamentalistische islamitische beweging koos ook een nieuwe leider: Akhtar Mohammad Mansour.

De 'Wanted'-poster van Mullah Omar, de leider van de Afghaanse Talibaan, op de website van de FBI. Volgens Afghaanse overheidsfunctionarissen is Omar twee tot drie jaar geleden overleden.
De 'Wanted'-poster van Mullah Omar, de leider van de Afghaanse Talibaan, op de website van de FBI. Volgens Afghaanse overheidsfunctionarissen is Omar twee tot drie jaar geleden overleden. Foto AP/FBI

De Talibaan bevestigen de dood van hun voormalig leider: Mullah Omar. Dat meldt persbureau AP.

Gisteren meldde het presidentieel paleis zijn dood al, maar toen was het bericht nog niet bevestigd door de Talibaan zelf. De fundamentalistische islamitische beweging koos ook een nieuwe leider: Akhtar Mohammad Mansour.

Omar was verantwoordelijk voor talloze terreuracties

De eenogige Mullah Omar was verantwoordelijk voor talloze terreuracties door de Talibaan. Hij gaf ook onderdak aan Osama bin Laden in de aanloop naar de aanslagen op 11 september. De Verenigde Staten hadden een prijs van 10 miljoen dollar op zijn hoofd staan.

Geruchten over Omar’s dood deden al lang de ronde. De vraag was in hoeverre de onzichtbare leider de Talibaan nog aanstuurde. Maar vorige week verscheen er ineens een verklaring waarin Mullah Omar zijn steun zou uitspreken voor vredesbesprekingen met de Afghaanse regering.

Gisteren maakten de Afghaanse en Pakistaanse autoriteiten bekend dat Omar in 2013 in een ziekenhuis in het Pakistaanse Karachi zijn laatste adem uitblies. Hij is over de grens in Afghanistan geïdentificeerd door zijn zoon en vervolgens begraven. De Talibanleider was sinds 2001 spoorloos.

Opvolger: Akhtar Mohammed Mansour

De Talibaan hebben nu Akhtar Mohammad Mansour aangesteld als hun nieuwe leider, zo hebben twee Afghaanse bevelhebbers gezegd tegen persbureau Reuters. Akhtar Mohammad Mansour was vroeger de tweede man onder Omar.

De Pakistaanse krant The Express Tribune schrijft dat Mansour tijdens het Talibaanregime in Afghanistan minister voor luchtvaart was. Zijn plaatsvervanger nu wordt volgens een bron Mullah Baradar Akhund.

Vredesbesprekingen uitgesteld

Morgen zouden er vredesbesprekingen tussen de Afghaanse regering en de Talibaan plaatsvinden in Pakistan, maar die worden uitgesteld. Het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat de onderhandelingen op verzoek van het leiderschap van de Talibaan zijn uitgesteld.

Het verzoek tot uitstel van het vredesoverleg volgde op de berichten dat Talibaanleider Mullah Omar al twee jaar dood is.

Lees ook in NRC Handelsblad wie er belang heeft bij de (niet-)dood van Omar: Is de mythische Talibaan-leider nu dood of niet?