Voormalige presentatoren Top Gear krijgen nieuwe show op Amazon

James May, Richard Hammond en Jeremy Clarkson op de vertrouwde Top Gear-bank.
James May, Richard Hammond en Jeremy Clarkson op de vertrouwde Top Gear-bank. Foto EPA / Leszek Szymanski

De vroegere presentatoren van Top Gear gaan een nieuw autoprogramma maken voor de streamingdienst van Amazon. Het drietal – Jeremy Clarkson, Richard Hammond en James May – heeft het contract onlangs getekend, zo meldt het Amerikaanse bedrijf zojuist. De eerste afleveringen van het programma zijn volgend jaar online te zien.

Twitter avatar JeremyClarkson Jeremy Clarkson I’m very excited to announce that Hammond, May and I have signed a deal with .@AmazonVideo

Clarkson, Hammond en May krijgen bij hun nieuwe programma hulp van producent Andy Wilman, met wie ze ook bij Top Gear al samenwerkten. De mysterieuze coureur ‘The Stig’ keert echter niet terug in het nieuwe programma. De rechten voor het personage zijn nog in handen van de BBC, zo meldt The Telegraph.

De in opspraak geraakte Clarkson was al maandenlang op zoek naar een manier om weer een autoprogramma te maken. De 55-jarige presentator werd begin dit jaar ontslagen door de BBC nadat hij verscheidene malen in opspraak raakte door controversiële uitspraken. Ook Hammond en May namen daarop afscheid van de omroep.

Twitter avatar RichardHammond Richard Hammond I’ve got a job I’ve got a job I’ve got a job.
Haircut, clean jeans and practice driving again. Forrrrwaaaaaaaard!!
Twitter avatar MrJamesMay James May Good news! I’ve got a job with @AmazonVideoUK. Bad news! So have the other two. #AmazonPrime #ItSaysHere

BBC gaat door met Top Gear

Dat laatste kanaal bleek echter geen optie. In de oude contracten bij de BBC stond volgens The Telegraph een clausule die Clarkson, Hammond en May verbiedt om in de eerste twee jaar na vertrek een autoshow te maken. In de clausule wordt echter alleen gesproken over Britse televisiekanalen. Overstappen naar een streamingdienst was dus wel mogelijk.

James May krijgt in ‘het oude Top Gear’ rijles van voormalig F1-coureur Mika Häkkinen

Bij Amazon moeten Clarkson & co de strijd aanbinden met de nieuwe versie van Top Gear bij de BBC. Dat programma wordt gepresenteerd door Chris Evans, zo werd vorige maand bekend. Wie naast Evans plaatsnemen in de BBC-studio is nog niet bekend. De presentator zelf zei onlangs in gesprek te zijn met Formule 1-coureur Jenson Button.