Rusland blokkeert VN-tribunaal over MH17

„Diepe, diepe teleurstelling” voelt Nederland na de Russische beslissing om de vorming van een MH17-tribunaal te blokkeren. Dat zei minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) gisteravond in de VN-Veiligheidsraad in New York. Rusland stemde tegen het voorstel van een tribunaal, elf leden waren voor en drie landen onthielden zich van een stem. Door het veto ontneemt Rusland de slachtoffers en de nabestaanden de kans om het recht te laten geschieden, aldus Koenders. „Er is geen reden om tegen dit voorstel te zijn, behalve als je zelf de dader bent”, zei de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Pavlo Klimkin na afloop van de stemming. Omdat Rusland een permanent lid is van de Veiligheidsraad en zijn veto uitsprak, sneuvelde de resolutie. Premier Rutte had gisteren nog bij de Russische president Poetin aangedrongen op de oprichting van het tribunaal. Maar Moskou vindt dat voorbarig, omdat het onderzoek naar de crash nog niet klaar is. China, Angola en Venezuela onthielden zich van stemming. China benadrukte na afloop vooral het belang van eenheid van de Veiligheidsraad; daarom onthield het zich van stemming. De ministers van Buitenlandse Zaken van Nederland, Australië en Oekraïne waren aanwezig bij de vergadering. Die landen onderzoeken samen met Maleisië (dat tijdelijk lid is van de Veiligheidsraad) en België de oorzaak van de ramp met vlucht MH17. Daarbij kwamen vorig jaar alle 298 inzittenden om. Ook nu het voorstel voor het tribunaal is geblokkeerd zal Nederland er alles aan doen om te zorgen dat de schuldigen worden berecht, zei Koenders. De Veiligheidsraad heeft 15 leden. Vijf landen zijn permanent lid (als die een veto uitspreken is een voorstel direct van tafel): China, Frankrijk, Rusland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. De andere tien leden zijn voor twee jaar lid. Nu zijn dat: Angola, Chili, Jordanië, Litouwen, Maleisië, Nieuw-Zeeland, Nigeria, Spanje, Tsjaad en Venezuela.

    • NRC