Vier Nederlanders in Sierra Leone in quarantaine om ebola

Dr. Matshidiso Rebecca Moeti van de Wereldgezondheidsorganisatie trekt beschermende kleding aan voordat zij een ziekenhuis met ebola-patiënten in Liberia bezoekt.
Dr. Matshidiso Rebecca Moeti van de Wereldgezondheidsorganisatie trekt beschermende kleding aan voordat zij een ziekenhuis met ebola-patiënten in Liberia bezoekt. Foto EPA / Ahmed Jallanzo

In Sierra Leone zijn vier Nederlanders uit voorzorg in quarantaine geplaatst om een besmetting met ebola uit te sluiten. Het gaat om twee artsen en de vrouw en een kind van een van hen.

Dat zegt Frank van Raaij, voorzitter van de stichting Masanga Nederland, in het radioprogramma Bureau Buitenland.

“De artsen werken in het Masanga Ziekenhuis in Tonkolili waar vorige week een patiënt aan ebola overleed.”

De lokale autoriteiten melden volgens persbureau AP dat 500 mensen in quarantaine zijn geplaatst na de dood van de 27-jarige man. In het gebied was het dodelijke virus maandenlang verdwenen.

Twee weken binnen blijven

Overheidsfunctionaris Hassan Abdul Sesay zegt dat de man in de hoofdstad Freetown besmet is geraakt met ebola en daarna naar zijn geboortedorp is gereisd om Ramadan te vieren. De man werd in een lokaal ziekenhuis behandeld met koortsverschijnselen, maar het Ebola Emergency-nummer werd niet gebeld.

In totaal zijn zeker 123 patiënten en medewerkers van het ziekenhuis in quarantaine geplaatst. De vier Nederlanders moeten nog twee weken in hun huizen blijven. Volgens Van Raaij, zelf oud-tropenarts, maken de vier Nederlanders het goed.

Artsen zonder Grenzen Nederland heeft artsen naar het ziekenhuis gestuurd om de aanwezige patiënten te behandelen.

Ebola bleek pas na overlijden

De ebolapatiënt overleed na twee dagen ziekenhuisopname. Na overlijden bleek uit tests dat de patiënt ebola had. Van Raaij:

“De verdenking van de ziekte was er, dus de patiënt is speciaal behandeld om besmetting te voorkomen.”

Het is het eerste ebola-geval in het district Tonkolili in meer dan 150 dagen.