Verdachte vermissing Lisa langer vast

De rechtbank in Rotterdam.
De rechtbank in Rotterdam. Foto ANP/robin Utrecht

De verdachte die afgelopen maandag werd aangehouden in verband met de vermissing van de 13-jarige Lisa uit uit Spijkenisse blijft langer vastzitten. De 41-jarige man wordt verdacht van het onttrekken van Lisa aan het bevoegd gezag en ontucht met het meisje.

Dat maakte het Openbaar Ministerie zojuist bekend. De verdachte blijft nog minstens veertien dagen in bewaring. Nader onderzoek van de politie naar de omstandigheden van de verdwijning van Lisa - vorige week donderdag - heeft geleid tot de verdenking dat de minderjarige Lisa mogelijk seksueel is misbruikt. De politie heeft ook het huis van de verdachte onderzocht en daarna meerdere gegevensdragers in beslag genomen.

Al eerder online seksuele contacten met minderjarigen

Eerder vandaag werd bekend dat de verdachte, een 41-jarige man uit Koudekerk aan den Rijn, al jarenlang online seksuele contacten heeft met minderjarige meisjes. Hij werd in 2011 veroordeeld tot 204 dagen celstraf voor het via internet verleiden van een 12-jarig meisje tot een afspraak in het zwembad, en het vervaardigen en het bezit van kinderporno.

Lisa verdween op donderdag 23 juli vanaf een bungalowpark in Nieuw-Milligen, waar ze op dat moment logeerde met haar vader. Die ontdekte dat ze op Facebook contact had met ene ‘Daniël Jambers’, die zich op zijn foto en in zijn profiel voordeed als een schooljongen. De foto bleek van een Amerikaanse jongen te zijn.

Lees ook in NRC Handelsblad: Wat kunnen ouders doen?

Op maandag 27 juli werd Lisa door de politie teruggevonden in een bus die onderweg was naar Rotterdam. Vlak daarna werd de verdachte aangehouden. Vanmiddag werd de man voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam.