Valkenburgse zedenzaak: zowel vrijspraak als cel- en taakstraffen - OM in beroep

Bijna alle verdachten in de Valkenburgse zedenzaak zijn veroordeeld voor seks met een minderjarige. Alleen een 24-jarige klant werd vrijgesproken, vanwege gebrek aan bewijs. Het OM gaat in beroep tegen alle uitspraken.

De rechtbank van Maastricht.
De rechtbank van Maastricht. Foto ANP / Marcel van Hoorn

Twaalf mannen zijn vandaag door de rechtbank in Maastricht veroordeeld wegens het hebben van seks met een minderjarig meisje in Valkenburg in 2014. Elf van hen kregen een dag cel opgelegd en taakstraffen van tussen de 120 en 240 uur. Het OM gaat in beroep.

Een 39-jarige verdachte kreeg vijf maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk. Hij heeft volgens de rechtbank bewust gezocht naar een jong en onervaren meisje. Daardoor nam hij het risico dat hij uitkwam bij een minderjarige. Een 24-jarige verdachte werd vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

OM in beroep

Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep tegen alle uitspraken. Dat meldt ANP. Officier van Justitie Anneke Rogier is het niet eens met de taakstraffen, omdat die geen recht doen aan de bescherming van minderjarigen tegen zedendelicten. Rogier:

“De wetgever bepaalt dat voor jeugdprostitutie gevangenisstraffen vereist zijn. De rechtbank gaat daar niet in mee. We gaan in hoger beroep kijken wat het hof ermee doet. De maatschappij heeft fel gereageerd op wat hier gebeurd is.”

Vorige week hoorden twaalf mannen al hun straf. Tien mannen kregen een dag onvoorwaardelijke celstraf opgelegd plus taakstraffen van 120 tot 240 uur. Een inmiddels ontslagen jeugdhulpverlener die loverboys begeleidde kreeg zes maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk. Een andere verdachte kreeg vijf maanden cel waarvan drie voorwaardelijk.

Armin A.

Armin A., de 21-jarige hoofdverdachte in de Valkenburgse zedenzaak, werd begin deze maand veroordeeld tot twee jaar cel wegens het aanzetten tot prostitutie van een minderjarige. Het Openbaar Ministerie had een celstraf van drie jaar, waarvan zes maanden voorwaardelijk, geëist.

Tegen de 25 verdachte klanten eiste het OM celstraffen van tussen de vijf maanden (waarvan vier voorwaardelijk) en een jaar onvoorwaardelijk. Ze werden ervan verdacht dat ze vorig jaar herfst in een Valkenburgs hotel betaalde seks hadden met een toen 16-jarige Heerlense. Op 14 oktober was het afgelopen; een klant werd op heterdaad betrapt. Hoofdverdachte A. bevond zich op dat moment op een aanpalend toilet.