Tsjaad doodt 117 Boko Haramstrijders - Nigeria redt 71 vrouwen en kinderen

Nigeriaanse vrouwen die gisteren en vandaag door het leger zijn gered uit handen van Boko Haramstrijders.
Nigeriaanse vrouwen die gisteren en vandaag door het leger zijn gered uit handen van Boko Haramstrijders. Foto EPA

Tsjaad zegt 117 Boko Haramstrijders te hebben gedood gedurende een twee weken durend militair offensief, gericht op het “schoonvegen” van eilanden in het Tsjaadmeer. Dat meldt persbureau AP.

De eilanden worden door militanten gebruikt om zich te verschansen en van daaruit aanvallen te organiseren.

Nigeria redt 71 vrouwen en kinderen

Het Nigeriaanse leger zegt 71 vrouwen en kinderen te hebben gered tijdens een vuurgevecht met Boko Haramstrijders in het noordoosten van Nigeria. Een aantal van de vrouwen zegt al meer dan een jaar gevangen te worden gehouden door de extremisten.

Een woordvoerder van het leger zegt dat 12 mensen op woensdag zijn bevrijd en 59 vandaag, uit dorpen zo’n 40 kilometer van Maiduguri, de grootste stad in het noordoosten van het land.

Duizenden soldaten

Tsjaad heeft duizenden soldaten ingezet, samen met troepen van buurlanden Nigeria, Kameroen en Niger, om grip te krijgen op de terreurgroep. In zes jaar tijd doodde Boko Haram duizenden burgers.

Kolonel van het leger van Tsjaad, Azem Bermandoa, zegt tegen AP:

“We doodden 117 militanten van Boko Haram, vernietigden hun schepen en namen wapens in. We verloren zelf twee mensen tijdens de operatie.”

Een spoor van geweld

Bij een aanslag in een stad in het noorden van Kameroen kwamen vorige week ten minste twintig mensen om het leven gekomen.

In dezelfde regio werd een paar dagen eerder het dorp Kamouna aangevallen. Zo’n tachtig rebellen van Boko Haram doodden ‘s nachts 23 mensen, onder wie kinderen.

Twee weken geleden kwamen 14 mensen om het leven door bommen, vermoedelijk geplaatst door Boko Haramstrijders, in een bar in het noorden van Kameroen.

Wat is Boko Haram?

De radicaal islamitische terreurgroep Boko Haram werd in 2002 opgericht door Mohammed Yusuf in Maiduguri, met als oorspronkelijke doel westerse educatie tegen te gaan. Maiduguri richtte een religieus complex op met een moskee en een islamitische school. Veel arme moslimkinderen uit Nigeria en omliggende landen bezochten de school.

Langzaamaan ontpopte de school zich meer en meer tot een kweekvijver voor jihadi’s. In 2009 begon de groep een militair offensief tegen de regering teneinde een islamitische staat te bewerkstelligen.

Volgens Boko Haram wordt Nigeria geleid door ongelovigen. Volgelingen van de terreurgroep zouden zijn geïnspireerd door deze zin uit de Koran: “Iedereen die niet is onderworpen aan wat Allah heeft geopenbaard, is een overtreder.”

Boko Haram predikt een versie van de islam waarbij het verboden is voor moslims deel te nemen aan politieke of sociale activiteiten die verbonden zijn met het Westen. Zoals het dragen van westerse kleren, naar school gaan en stemmen.

Bombardementen, moorden en regelmatige ontvoeringen behoren tot de tactiek van Boko Haram. Leden van de terreurgroep bombarderen kerken, executeren buspassagiers, cafébezoekers en militairen. Vorig jaar ontvoerden de leden meer dan tweehonderd schoolmeisjes en ook in december 2014 werden meer dan honderd vrouwen en kinderen ontvoerd.

Lees ook het verhaal van journalist in Afrika Femke van Zeijl: ‘Uit angst voor Boko Haram slaapt iedereen met de ogen open’.