Shell schrapt 6.500 banen - heeft last van lage olieprijs

Shell wordt geteisterd door de lage olieprijs en houdt er rekening mee dat dit langere tijd gaat duren. Het concern snijdt daarom in de kosten.

Opslagtanks bij raffinaderij Shell Pernis, de grootste raffinaderij van Europa en een van de grootste van de wereld.
Opslagtanks bij raffinaderij Shell Pernis, de grootste raffinaderij van Europa en een van de grootste van de wereld. Foto ANP / Jerry Lampen

Shell houdt rekening met een aanhoudend lagere olieprijs en snijdt dit jaar stevig in de kosten. Het olie- en gasconcern schroeft de investeringen terug, stoot activiteiten af en schrapt zo’n 6.500 banen.

De kapitaalinvesteringen worden met 20 procent verlaagd in vergelijking met vorig jaar, naar ongeveer 30 miljard dollar. Daarnaast worden activiteiten ter waarde van in totaal 20 miljard dollar (in 2014 en dit jaar) verkocht. Een deel van het banenverlies is al gerealiseerd. Het gaat daarbij om banen in Groot-Brittannië en Noorwegen. Een deel van de banen verdwijnt door het afstoten van activiteiten en bij contractanten.

Olieprijs kunstmatig laag

Volgens Shell blijven de olieprijzen nog een langere tijd op het huidige lage niveau. De olie-industrie kampt met uitdagende tijden en daarom wordt “urgent en met overtuiging” ingegrepen, zei topman Ben van Beurden in een verklaring. Een vat olie bracht afgelopen kwartaal gemiddeld maar 60 dollar op. Vorig jaar lag de prijs nog boven de 100 dollar.

Olie staat al sinds een jaar onder druk door een offensief van Saoedi-Arabië, schreef economieredacteur Maarten Schinkel maandag in NRC.

Dat probeert met een hoge productie de olieprijs zo laag te krijgen dat Amerikaanse schalie-producenten onrendabel worden en uit de markt worden gedrukt. Die schalie-producenten blijken weerbarstiger dan gedacht en pompen door.

Shell maakte begin april bekend de Britse gasproducent BG over te nemen voor circa 47 miljard pond (64,3 miljard euro). Het concern hoopt met de “strategische overname” de metamorfose van olie- naar gas definitief in te kunnen zetten. Wereldwijd telt Shell nog ongeveer 94.000 werknemers.