Shell grijpt financieel in om dividend te redden

De lage olieprijs dwingt Shell het mes te zetten in kosten en investeringen. De winst is 35 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2014.

Halvering halfjaarwinst

Shell bereidt zich voor op een langere periode van lage olieprijzen. Pas over een paar jaar zal de olieprijs die nu op ongeveer 54 dollar per vat ligt, zich mogelijk herstellen naar een niveau tussen de 70 en 90 dollar.

Dat heeft bestuursvoorzitter Ben van Beurden vanochtend gezegd bij de presentatie van de resultaten over het tweede kwartaal. Om ondanks lagere inkomsten het dividend overeind te kunnen houden, zet de Nederlands-Britse multinational het mes in de kosten en de uitgaven.

In totaal zal dit jaar 10 procent worden bespaard op de kosten. Ook komt er 20 procent minder beschikbaar voor nieuwe investeringen. De verkoop van bedrijfsonderdelen in Noorwegen, Groot-Brittannië en Nigeria meegerekend, gaan dit jaar 6.500 van de in totaal 94.000 banen verloren. Een woordvoerder van Shell licht toe dat bij het resterende bedrijf ongeveer 2.000 banen verloren gaan. Ook zal er eenzelfde aantal verloren gaan voor contractanten.

Shell maakte in 2014 nog 318 miljard euro omzet, maar dat zal dit jaar fors lager uitvallen. In het tweede kwartaal is de omzet met 25 procent gedaald ten opzichte van vorig jaar.

De productie van olie en gas viel over deze periode 11 procent lager uit. Ook de verkoop van LNG bracht 9 procent minder op dan een jaar eerder. De winst (exclusief bijzondere posten) kwam in het tweede kwartaal uit op 3,8 miljard dollar (3,4 miljard euro) tegenover 6,1 miljard dollar (5,5 miljard euro) in dezelfde periode van 2014.

Van Beurden stelde de aandeelhouders vanochtend gerust dat het dividend dit jaar onveranderd blijft op 1,88 dollar (1,70 euro) en volgend jaar „minstens dit niveau zal hebben”.

Kostenbesparing, minder investeren en verkoop van onderdelen zijn de financiële instrumenten waarmee Shell de lagere olieprijs wil uitzitten.

Van Beurden stond vanochtend ook uitgebreid stil bij de aanstaande overname door Shell van de Britse BG-group (British Gas) voor 64 miljard euro, die in april van dit jaar werd aangekondigd. Het overnameproces is in volle gang en zal volgens de topman resulteren in een nieuw bedrijf dat wereldwijd het grootste zal zijn in de productie en technologische innovatie van van LNG (vloeibaar gas) en diepzeewinning.

Zodra de overname rond is – naar verwachting in 2016 – zal het bedrijf een nieuwe weg inslaan die Van Beurden omschrijft als „grow to simplify”. Groter, maar minder versnipperd. Er zal minder geld beschikbaar komen voor exploratie (het opsporen van olie en gas) en er zullen meer bedrijfsonderdelen worden verkocht.

Van Beurden wil de overname van BG aangrijpen om Shell te hervormen. Beleggers reageerden vanochtend positief. Rond het middaguur stond het aandeel Shell ruim 3 procent hoger.

    • Renée Postma