Rutte: vastberaden door voor berechting daders MH17

Nederland blijft zich samen met andere landen inzetten voor berechting van de daders van MH17, ook na het Russische veto gisteren over de oprichting van een VN-tribunaal. Dat heeft premier Rutte gezegd.

Rutte bij een herdenkingsbijeenkomst in Nieuwegein
Rutte bij een herdenkingsbijeenkomst in Nieuwegein Foto ANP / Frank van Beek

Nederland blijft zich inzetten voor berechting van de daders van MH17, ook na het Russische veto gisteren over de oprichting van een VN-tribunaal. Rusland geeft kennelijk geen thuis “als het gaat om internationale rechtspraak”, zei premier Rutte volgens persbureau ANP na het sneuvelen van de resolutie in de Veiligheidsraad. Hij is “buitengewoon teleurstellend”, maar “het Russische veto komt niet als een verrassing”.

Rusland was het enige lid van de Veiligheidsraad dat tegen de resolutie stemde. Dat is volgens Rutte “een tegenslag, maar wij gaan even vastberaden door opdat vervolging en berechting van de daders van ramp MH17 zal plaatsvinden”.

“We gaan door, samen met de andere landen in het Joint Investigation Team en gesteund door een brede internationale coalitie.”

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken constateerde dat Rusland blijkbaar niet bereid was “om over de eigen schaduw heen te stappen”. Maar “er zijn nog meerdere opties voor vervolging, zowel op internationaal als nationaal niveau”.

“Deze optie had onze voorkeur, omdat dit zorgt voor breed internationaal draagvlak voor het vervolgingsproces. Ook is het de beste garantie voor medewerking van alle landen, bijvoorbeeld bij uitlevering.”

Volgens Rusland zou de oprichting van een tribunaal te vroeg zijn, omdat het gerechtelijk onderzoek nog niet is afgerond. Ook noemden de Russen een tribunaal contraproductief. Het land klaagde dat er “beledigende opmerkingen” zijn gemaakt tijdens de vergadering van de VN-Veiligheidsraad.