Rode kaart met omgekeerd effect

Ajax stond voor, speelde juist slechter na de rode kaart bij Rapid en verspeelde voorsprong: 2-2 .

Ajax-verdediger Jaïro Riedewald (links) wordt getorpedeerd door Stefan Schwab. De speler van Rapid Wien kreeg voor deze charge de rode kaart. Foto Stanley Gontha/ANP

Toen de Oostenrijkse middenvelder Stefan Schwab gisteravond onder luid applaus het veld verliet, werd Jaïro Riedewald omringd door bezorgde ploeggenoten. Rond de middenlijn lag de verdediger van Ajax gestrekt op het gras. Rollend en kermend van de pijn. Geschrokken ook, van een doorgedraaide speler die bij zijn aftocht geen applaus verdiende, maar eerder een striemend fluitconcert zoals de spelers van Ajax die kregen bij hun opkomst in het Ernst Happelstadion.

Dat de aanhang van Rapid Wien voor hem op de banken ging, was waarschijnlijk de standaardreflex van een voetbalsupporter. Bovendien hadden zij in een flits zien gebeuren wat kijkers in Nederland meerdere malen herhaald zagen worden. Hoe Schwab met twee gestrekte benen het gestel van Riedewald torpedeerde en daarna verbaasd opkeek toen scheidsrechter William Collum hem eraf stuurde. Hoe ironisch: een beul die de vermoorde onschuld speelt.

„Gruwelijk”, zei Riedewald toen hij de beelden zag na de heenwedstrijd in de derde voorronde van de Champions League. Trainer Frank de Boer bij de NOS: „Het was een sportieve wedstrijd met een geweldige sfeer. Dat je het dan in je hoofd haalt om iemand op zo’n manier te attaqueren. Ik ben blij dat de carrière van Jaïro nog recht overeind staat.”

Terwijl thuiskijkers in Nederland op sociale media spraken van een overtreding die een aangifte waard is, gebeurde er iets vreemds in het grootste stadion van Oostenrijk. De wedstrijd die op dat moment werd gedomineerd door Ajax, kreeg een totaal andere wending. Alsof niet Rapid Wien werd gestraft met de uitsluiting van Stefan Schwab maar Ajax, dat tegen tien man een ogenschijnlijk gewonnen wedstrijd hopeloos uit handen gaf (2-2).

Chagrijn

Bloedchagrijnig probeerde verdediger Joël Veltman na afloop te duiden hoe het zo mis kon gaan na de 2-0 voorsprong in de rust. „Het klinkt misschien gek, maar tegen elf man kregen we meer ruimte om ons spel te spelen”, zei hij. Dat spel was des Ajax in de eerste helft. Enkele combinaties op het middenveld, openen op de buitenspelers, een voorzet, gevolgd door een doelpoging.

Maker van beide doelpunten was Davy Klaassen, die zich wederom profileerde als een alleskunner die zowel verdedigend als aanvallend zo vaak op de goede plek staat. Eerst een punter, toen een kopbal. De 850 meegereisde fans in extase.

Op dat moment speelde Ajax ook als bevrijd. Met veel zelfvertrouwen ook, wat leidde tot sterke aanvallende combinaties en grote kansen. De 2-0 voorsprong in de rust was een uitstekende uitgangspositie van het tweede deel in een Ernst Happelstadion dat zinderde van opwinding.

De 43.200 toeschouwers zagen er voetbal zoals het bedoeld moet zijn: volksvermaak op zijn puurst. Wie niet had gedronken, raakte op de perrons van het metrostation wel beneveld door de alcoholwalm die de euforische Rapid-fans na de wedstrijd verspreidden.

Zij koesterden het punt. Frank de Boer niet. Terug in het stadion waar hij met Ajax in 1995 de Champions League won, constateerde de trainer dat de rode kaart het keerpunt in de wedstrijd was. In plaats van door te drukken, ging Ajax volgens hem „vier tempo’s” lager spelen. Mandekker Veltman: „Het klinkt gek, maar tegen elf man was het makkelijker spelen.”

Tandje lager

De rode kaart na 59 minuten – Rapid was toen al teruggekomen tot 1-2 – deed de opponent besluiten om in te zakken en compacter te spelen. Ajax kreeg op eigen helft meer ruimte, waardoor spelers eerder voor een eenvoudige breedtepass kozen dan een pass vooruit zoals in de eerste helft. Aanvalsdrift maakte plaats voor oeverloos getik, waarna Rapid die verslapping een kwartier voor tijd keihard afstrafte. Jaïro Riedewald: „We speelden een tandje lager. Nee, we dachten toen niet dat we er al waren. Het ging onbewust.”

En zo profiteerde niet Ajax van de stevige charge van Schwab, maar Rapid. Eén speler verdween van het veld en ineens waren alle krachtsverhoudingen zoek. Op de vraag tegen hoeveel man hij volgende week zou willen spelen in de returnwedstrijd in Amsterdam, antwoordde Riechedly Bazoer: gewoon elf. Een stuk minder ingewikkeld.

In de Oostenrijkse pers maakte trainer Zoran Barisic vanochtend zijn excusus namens Rapid Wien voor de tackle die het leven van Jaïro Riedewald op slag had kunnen veranderen. „Dit is niet onze stijl. Wij willen ons bij Ajax voor deze tackle verontschuldigen”, zei Barisic. „Stefan krijgt een flinke straf. Daarna zal ik hem vergeven.”

Wat rest is een wrange werkelijkheid. Een straf voor een horrortackle kan kennelijk ook het omgekeerde effect hebben.

    • Fabian van der Poll