Recensieoverzicht: ‘Mission: Impossible - Rogue Nation’ als checklist

Motorachtervolging in Mission: Impossible - Rogue Nation
Motorachtervolging in Mission: Impossible - Rogue Nation Beeld Bo Bridges / Paramount Pictures en Skydance Productions via AP

Tom Cruise is 53 en ja, hij deed de vliegtuigstunt zélf en ja, hij trekt zijn shirt nog steeds uit. Er is een substantiële vrouwenrol en de Russen zijn de boeman. Verder is het gewoon weer veel goede actie, volgens de recensenten.

Het concept werkt. De filmreeks heeft inmiddels een eervolle plek in het filmlandschap en levert nog steeds honderden miljoenen per film op. Ook het vijfde deel zal zich terugverdienen, daar heeft producent Tom Cruise alle vertrouwen in. Rogue Nation is nog niet eens verschenen, maar Cruise is al met de zesde Mission: Impossible bezig. De opnames zullen komende zomer moeten beginnen, zei Cruise in het Amerikaanse tv-programma The Daily Show. Dat betekent dat M:I-liefhebbers veel minder lang hoeven te wachten op het volgende deel dan op de vorige vier (1996, 2000, 2006, 2011).

De trailer van het vijfde deel:

Of in tekst: Ethan Hunt (Tom Cruise) en zijn team herenigen zich om een internationale geheime organisatie, The Syndicate, te ontmantelen. The Syndicate bestaat uit goedgetrainde ex-agenten van de Impossible Mission Force, waar Hunt voor werkt. De voormalige collega’s willen hun vorige werkgever vernietigen.

You want to bring down The Syndicate? It’s impossible.

De film draait vanaf vandaag in de bioscopen.

NRC: M:I5 is barometer van de tijd - 3 ballen (van 5)

Recensent André Waardenburg noemt M:I5 een ‘barometer van de tijd’. Het is haast een checklist:

Er is een substantiële vrouwenrol en omdat er Chinees geld in zit, is het uitgesloten dat Aziaten de schurken zijn. Dus zijn het in de proloog weer de Russen die de boeman zijn.

Na deel vijf is het lastig niet in herhaling te vallen. “Hebben we Ethan Hunt niet al eerder een motorachtervolging zien doen?”, hint Waardenburg naar deel twee. Met 130 minuten duurt de film wat lang, maar spannende sequenties houden de kijker zoet.

de Volkskrant: holderdebolder - 3 sterren (van 5)

Vechtend, schietend, rennend, zwemmend, ontsnappend en racend functioneert Tom Cruise prima als middelpunt van de actie. Het scenario springt van de ene spektakelscène naar de andere. Recensent Berend Jan Bockting kan die afzonderlijke stukjes actie dan wel weer waarderen:

Hoogtepunt is de scène waarin Hunt zonder zuurstofmasker in een kolkende onderwatertank te Casablanca een ID-kaart moet vervangen. Met voornamelijk Hunts hartslag op de geluidsband en gefilmd door een meetollende camera, kan de scène zich met de klassieke inbraak-aan-touwen in de eerste film meten. Of met de beklimming van de Burj Khalifa-wolkenkrabber in deel vier.

Zie hier de Burj Kahlifa-scène uit 2011:

New York Post: Cruise control - 2 sterren (van 4)

Cynischer is Kyle Smith van de New York Post. Hij noemt de nieuwe M:I5 “boring” en meer van hetzelfde (en vat het niet bijster spitsvondig samen met ‘Cruise control’):

Tom’s only goal is to give us a kickboxing fight or a motorcycle chase every eight minutes, and hope for the best. [...] The film [...] staples together one routine action piece after another with cutesy dialogue and lots of merciless pounding away at iPad screens.

Smith vindt het vijfde deel iets te ongeloofwaardig, terwijl actiefilms doorgaans wel wat kunnen hebben. Supermens Cruise houdt zijn adem drie solid minuten in, houdt zich aan een vliegend vliegtuig vast met zijn vingertoppen en schudt zelfs zijn hersenschade van zich af. Vermoeiend onfeilbaar.

Hollywood Reporter: meer dan verbonden stukjes actie

De Hollywood Reporter is positiever, zonder de score in sterren of ballen uit te drukken. Het plot stelt meer voor dan stukjes actie verbonden met gezapige dialogen, vindt recensent Todd McCarthy. De dilemma’s van de hoofdpersoon zijn “quite extreme”, de verrassingselementen komen in alle soorten en maten en de afwerking noemt hij “ultra-smooth”.

Over regisseur McQuarrie - Cruise kiest voor elk van zijn delen een ander - is McCarthy genuanceerder:

McQuarrie doesn’t change the prescription for what makes this franchise so successful, nor does he have the most practiced hand among the series’ directors at milking the big action sequences for all they’re worth.

Tot slot toch nog even de veel gepromote scène:

Lees ook: op review-website Rotten Tomatoes geeft de ‘Tomatometer’ een score van 91 procent (67 recensies op 30 juli). Metacritic geeft 74 uit 100, na 23 recensies.