Politie legt werk neer tijdens start Eredivisie

Politiemensen op de Erasmusbrug voorafgaand aan de tweede etappe van de Tour de France. De politiebonden demonstreerden daarmee voor een betere cao.
Politiemensen op de Erasmusbrug voorafgaand aan de tweede etappe van de Tour de France. De politiebonden demonstreerden daarmee voor een betere cao. Foto ANP/Robin Utrecht

De politiebonden hebben aangekondigd te gaan staken tijdens de eerste speelronde van het nieuwe seizoen van de Eredivisie, in het weekend van 7 tot 9 augustus. De bonden protesteren daarmee tegen het uitblijven van een cao-aanbod dat in hun ogen voldoende is. Het is niet voor het eerst dat het profvoetbal de dupe is.

De politiebonden willen dat verantwoordelijk minister van Justitie en Veiligheid Ard van der Steur (VVD) met een beter cao-bod komt dan er nu op tafel ligt. Premier Rutte maakte op 10 juli bekend een nieuwe cao te hebben afgesloten voor alle ambtenaren. Daartoe behoort een een loonstijging van 5,05 procent over 2015 en 2016 en een bonus van 500 euro voor “ieder volledig werkende persoon”, aldus Rutte.

De vakbonden nemen daar geen genoegen mee. Als er niets gebeurt leggen politiemensen die bij de voetbalwedstrijden worden ingezet, hun werk een uur voor de wedstrijd tot een uur na de wedstrijd neer. Alleen voor de wedstrijd Feyenoord-FC Utrecht op zaterdag 8 augustus in Rotterdam wordt een uitzondering gemaakt.

Minister Van der Steur heeft in een reactie laten weten te bekijken wat de gevolgen zijn van de aangekondigde acties. Daarna zal hij gaan overleggen met de betrokken gemeentes. Hij herhaalde zijn eerdere standpunt dat hij het onbegrijpelijk vindt dat de politie opnieuw acties gaat voeren.

Eerdere acties

Volgens de politie is het aan de burgemeesters om af te wegen of het zonder volledige ondersteuning van de politie verantwoordelijk is om de wedstrijden te laten plaatsvinden. De vakbonden stellen dat in het seizoen 2013/2014 ruim 296.000 werkuren zijn besteed aan het begeleiden van wedstrijden.

Een eerdere wedstrijd van Feyenoord, tegen Vitesse afgelopen seizoen, moest worden verplaatst vanwege politieacties. En ook rondom de bekerfinale van het voetbal en rondom de Touretappes in Nederland had de politie (al dan niet succesvolle) acties georganiseerd.