Gewone Rus niet tegen VN-tribunaal

None

Anders dan het Kremlin zijn de meeste Russen niet bang voor een VN-tribunaal over MH-17. Liefst 47 procent van de burgers staat min of meer positief tegenover internationale vervolging van de daders, zo heeft het sociologisch onderzoeksbureau Levada Centrum in Rusland gepeild. Slechts negentien procent van de bevolking ziet weinig tot niets in een een tribunaal.

Deze ontspannen houding van de meeste Russen laat zich verklaren. Uit hetzelfde onderzoek van Levada blijkt dat maar vijf procent denkt dat pro-Russische rebellen in de Donbas of Russische militaire adviseurs de hand hebben gehad in het neerstorten van het Maleisische passagiersvliegtuig op 17 juli vorig jaar.

De schuld ligt bij de Oekraïense soldaten of de regeringsleiders in Kiev, denkt 85 procent van de ondervraagden te weten.