Opnieuw Turkse soldaten gedood door PKK

In een aanval door de Turks-Koerdische Arbeiderspartij PKK in het zuidoosten van Turkije zijn drie Turkse soldaten gedood. Dat meldt het Turkse leger in een verklaring. In de provincie Sirnak, vlakbij de Syrische grens, werd een militair konvooi aangevallen.

Een PKK-lid verzamelt stukken metaal na de luchtaanval van het Turkse leger op PKK-doelen in Noord-Irak in de nacht van dinsdag op woensdag.
Een PKK-lid verzamelt stukken metaal na de luchtaanval van het Turkse leger op PKK-doelen in Noord-Irak in de nacht van dinsdag op woensdag. Foto AFP / Safin Hamed

In een aanval door de Turks-Koerdische Arbeiderspartij PKK in het zuidoosten van Turkije zijn vanochtend drie Turkse soldaten gedood. Dat meldt het Turkse leger in een verklaring, aldus de Franse persdienst AFP. In de provincie Sirnak, vlakbij de Syrische grens, werd een militair konvooi aangevallen. De soldaten schoten terug, waarbij een Koerdische rebel werd gedood. Het is de dodelijkse aanval van PKK op het Turkse leger sinds het geweld oplaaide begin vorige week.

Gisteren ook slachtoffers

Gisteren vielen ook twee doden door Koerdisch geweld. Koerdische rebellen openden het vuur op een theehuis vanuit een rijdende auto in Diyarbakir, waar veel Koerden wonen, meldt persbureau AP. Een Turkse militair en een burger stierven aan hun verwondingen in het ziekenhuis.

De aanval kwam na de luchtaanvallen die het Turkse leger op zes PKK-doelen had uitgevoerd in het noorden van Irak in de nacht van dinsdag op woensdag.

Escalatie

De luchtaanvallen waren de zwaarste aanvallen op de Koerden sinds Turkije vorige week is begonnen met het offensief tegen Koerdische milities, naast hun strijd tegen de terreurgroep Islamtische Staat (IS). De Turkse autoriteiten hebben inmiddels meer dan 1300 mensen opgepakt in Turkije omdat ze mogelijk deel uitmaken van IS of PKK, volgens persbureau Reuters gisteren.

Ondertussen vecht Turkije tegen IS in Syrië. De PKK beschuldigt de Turkse regering ervan dat zij de strijd tegen IS misbruikt om Koerdische doelen aan te vallen.

Duitsland waarschuwt, Den Haag scherpt reisadvies aan

Duitsland heeft gisteren gewaarschuwd voor mogelijke aanslagen in het openbaar vervoer in Istanbul. Het Duitse parlement ziet “verhoogde aanvalsactiviteit” bij de PKK. “Daarbij zijn er aanwijzingen voor aanslagen op de ondergrondse en busstations”, aldus de het Duitse ministerie.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag scherpte gisteren ook het reisadvies aan “in het bijzonder in grote steden”. Het advies geldt vooral voor Istanbul, waar de Turkse politie heeft gewaarschuwd voor mogelijke aanslagen op drukke plaatsen, zoals metrostations en bushaltes.