Terwijl Russen zelf wel voor zijn

Anders dan president Poetin zijn de meeste Russen niet zo bang voor een VN-tribunaal over de MH-17. Maar liefst 47 procent van de burgers staat min of meer positief tegenover internationale vervolging van de daders, zo heeft onderzoeksbureau Levada Centrum in Rusland gepeild. Slechts 19 procent van de bevolking ziet weinig tot niets in een een tribunaal.

Deze ontspannen houding van de meeste Russen laat zich verklaren. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat slechts 5 procent denkt dat pro-Russische rebellen in de Donbas of Russische militaire adviseurs de hand hebben gehad in het neerstorten van het Maleisische passagiersvliegtuig op 17 juli vorig jaar. De schuld ligt bij de Oekraïense soldaten of de regeringsleiders in Kiev, weet 85 procent van de ondervraagden.

Deze overtuiging spoort met de meest gehoorde versies die de media in Rusland presenteren. Sinds een paar maanden circuleert niet meer als hoofdversie dat de MH17 zou zijn neergeschoten door een Oekraïens jachtvliegtuig. De Boeing kan wel degelijk door een Boek-raket zijn neergehaald, aldus nieuwere versies, maar dan wel een Boek-installatie die werd bediend door Oekraïners. Al een jaar leeft een grote meerderheid van de Russen in de stellige overtuiging dat Rusland part noch deel had aan de MH17-ramp.

    • NRC