Minstens zes mensen neergestoken bij Gay Pride in Jeruzalem

Een gewonde vrouw wordt afgevoerd met een ambulance nadat ze is neergestoken door een ultra-orthodoxe jood tijdens de Gay Pride in Jeruzalem.
Een gewonde vrouw wordt afgevoerd met een ambulance nadat ze is neergestoken door een ultra-orthodoxe jood tijdens de Gay Pride in Jeruzalem. Foto AP/Sebastian Scheiner

Bij de jaarlijkse Gay Pride in Jeruzalem zijn zeker zes mensen gewond geraakt nadat ze werden neergestoken door een Israëlische man. De politie heeft een ultra-orthodoxe jood aangehouden die tien jaar geleden ook al drie mensen neerstak tijdens de jaarlijkse parade.

Twee gewonden zouden er ernstig aan toe zijn. De rest raakte lichtgewond. Volgens NRC-correspondent Derk Walters was de man net vrijgelaten na een veroordeling voor het neersteken van drie personen tijdens de Gay Pride in 2005. De drie slachtoffers overleefden de aanslag. De dader zou twee weken geleden zijn vrijgekomen.

BBC-journalist Michael Shuval in Israël:

Twitter avatar MichaelShuval Michael Shuval CHILLING IMAGE: Yishai Shlisel, attacker at Jerusalem gay pride parade then (2005) and today. http://t.co/UGQBzp9hmY

Bron van spanning

De tocht, waar dit jaar ongeveer vijfduizend mensen op af zijn gekomen, is al jaren een bron van spanning tussen de meer seculiere bevolking en ultra-orthodoxe groeperingen die aanstoot nemen aan homoseksualiteit in het openbaar. In Israël is de meerderheid van de bevolking meer seculier dan gelovig. Een minderheid is ultra-orthodox maar wel zeer aanwezig, zeker in Jeruzalem.

Twitter avatar MichaelShuval Michael Shuval Minister @naftalibennett: Stabbing at gay parade is an unforgivable moral crime. Attacker harmed Jewish values & should be punished severely

President Netanyahu heeft de aanslag veroordeeld en noemde het een “zeer serieus incident”. De bekendste en grootste Gay Pride in Israël is in Tel Aviv. Daar kwamen vorige maand 100.000 mensen op af.