Nieuwe interpretatie fresco

Het is een van de bekendste schilderingen ter wereld: Michelangelo’s fresco De schepping van Adam (1511) in de Sixtijnse Kapel. Maar wát Michelangelo precies afbeeldde op dat wereldberoemde plafond, is al meer dan vijfhonderd jaar een raadsel. Vooral de curieuze rode cape waarin God gehuld gaat, is al decennia voer voor speculatie. Wetenschappers herkenden in de rode mantel de vorm van een baarmoeder of een brein, anderen beweren dat het gewaad een niervorm heeft.

De Nederlandse muzikant Pieter Both komt nu met een nieuwe interpretatie. Volgens hem schilderde Michelangelo geen brein of nier maar een hart. Diverse wetenschappers, onder wie kunsthistoricus Arjan de Koomen en hartchirurg Lieuwe Piers, staven zijn idee. „Beiden zeiden: het zou kunnen. Het is bekend dat Michelangelo anatomische les heeft gehad.”

De Koomen raadde Both aan op zoek te gaan naar contemporaine bronnen, zoals schetsen of beschrijvingen van tijdgenoten. Die bleken moeilijk te vinden. Anatomische lessen waren in de zestiende eeuw verboden voor kunstenaars. Michelangelo woonde wel illegale autopsies bij, maar vernietigde daarna al zijn tekeningen. Wel stuitte Both op een gedicht van de dominicaanse prediker Girolamo Savonarola dat Michelangelo gekend kan hebben. Daarin schrijft Savonarola: „Uw God is overal, zoek hem in uw hart.”

    • Sandra Smallenburg