Lieve boom, hoe voelt het als je bladeren afvallen?

Inwoners van Melbourne verklaren hun liefde aan de bomen in hun stad dankzij een nieuwe e-maildienst.

None
Foto Alamy

„Mijn liefste iep, toen ik vandaag St Mary’s College verliet, werd ik getroffen, niet door een tak, maar door uw stralende schoonheid.” Een iep uit Melbourne ontving eind mei een mailtje met deze zin. Het is één van de vele lieve berichten die bomen in de Australische metropool momenteel ontvangen.

De merkwaardige correspondentie kwam op gang door een e-maildienst van de Urban Forest Strategy, een plan waarmee de stad door een verdubbeling van het aantal bomen de zomertemperatuur met vier graden omlaag wil krijgen. Op een website plaatste de stad een interactieve kaart met zijn ruim 77.000 bomen. Elk exemplaar kreeg een kleur die zijn gezondheid aangeeft, een nummer en een e-mailadres.

„De bedoeling was dat inwoners via de e-mailadressen achteruitgang, vandalisme en vallende takken zouden melden”, mailt marketingmedewerker Jem Wilson, „maar als positief bijeffect begonnen mensen hun liefde voor de bomen te verklaren.”

‘G’ van vijf jaar oud mailde een esdoorn in het noorden van de stad: „Lieve boom, je woont voor mijn huis. Soms zie je er een beetje ziek uit, maar ik hou van je omdat je ons voetpad mooier maakt. Hoe voelt het als je bladeren afvallen?” In de mailbox van een reuzenlevensboom zat deze maand: „Hoi boom, bent u bang om getroffen te worden door de Griekse schuldencrisis?”

De website ontving inmiddels meer dan 3.000 e-mails van boomliefhebbers uit de hele wereld. Ruim 2.500 digitale berichten zijn ook al beantwoord door het Urban Forestteam. „Het is helaas niet mogelijk om alle e-mails te beantwoorden”, meldt Wilson. „We concentreren ons op de boomgerelateerde vragen.” Buitenlandse mailers krijgen vaak antwoord in hun eigen taal. „Toevallig bleken enkele teamleden meertalig, waardoor onze bomen Duits, Hongaars, Spaans, Mandarijn en Gaelic spreken.”

    • Joke Beeckmans