Kijkje in de psyche van Kurt

Geautoriseerde documentaires, meestal hoef je er niet opgewonden van te raken. Maar hoe anders is dat bij Cobain: Montage of Heck, de eerste geautoriseerde documentaire over Nirvana-frontman Kurt Cobain. Iedereen werkte mee: zijn familie, Nirvana en zijn weduwe Courtney Love. Op zich werpt Montage of Heck geen nieuw licht op het bekende verhaal, van een zoontje dat onhandelbaar wordt na de scheiding van zijn ouders en van adres naar adres verhuist. De outcast die de punkrock ontdekt en als voorman van Nirvana met het album Nevermind plots wereldfaamkrijgt, maar ook een man die gekweld wordt door zijn eigen demonen. We kennen het verhaal, maar het bijzondere aan Montage of Heck is dat het diep in de psyche van Cobain duikt. De film bestaat vrijwel geheel uit privébeelden en concertregistraties. Cobains jeugd werd geïllustreerd door de Nederlandse animator Hisko Hulsing.