Je oma niet durven zeggen dat je lesbisch bent. Homo’s in de VS vertellen

In 2013 vroeg The New York Times lezers om te vertellen over hun ervaringen met homo zijn in het zuiden van de Verenigde Staten. Nu vragen ze dezelfde stellen om te reflecteren op de afgelopen twee jaar. “Pas toen een tv-presentatrice uit de kast kwam, durfde mijn moeder mijn oma te vertellen dat ik lesbisch ben.”

Homovriendelijke stoplichten in Wenen.
Homovriendelijke stoplichten in Wenen. Foto ANP / Sander Kooning

In 2013 vroeg The New York Times lezers in de zuidelijke staten om te vertellen over hun ervaringen met homo zijn in het zuiden van de Verenigde Staten.

Nu vragen ze dezelfde stellen om te reflecteren op de afgelopen twee jaar en te vertellen over de vorderingen, hun strijd, tegenslagen en hoop voor de toekomst. En wat het oordeel van The Supreme Court voor hun betekent.

Tot nu toe was het homohuwelijk toegestaan in 36 staten. Vorige maand bepaalde de hoogste rechter in de Verenigde Staten dat homo’s in alle staten het recht krijgen om te trouwen.

Correspondent Guus Valk schreef erover in NRC:

“De uitspraak wordt alom gezien als de belangrijkste van het Hof sinds jaren. Vijf van de negen rechters stemden in met de legalisering van het homohuwelijk in alle vijftig staten: ze mogen niet langer zulke huwelijken weigeren, en moeten ook homohuwelijken die in andere staten zijn gesloten erkennen.”

Twee jaar geleden versus nu

Het artikel Struggling for Gay Equality in the South bevat vier korte portretten van homostellen: hun verhaal van 2013 links en hun verhaal van 2015 rechts.

Een van de stellen is Matthew Griffin en Raymie Wolfe. In 2013 gingen ze nog naar de gemeente om te vragen of ze mochten trouwen, ook al wisten ze dat ze geweigerd zouden worden. Ze wilden laten zien hoe “pijnlijk en onterecht” dat was en namen een camera mee:

De 31-jarige Michelle Putnam uit Atlanta vertelt in 2013 dat niemand in haar familie haar seksuele voorkeur aan haar oma durft te vertellen. Dat blijkt in 2015 te zijn veranderd: als Robin Roberts, presentatrice van het programma Good Morning America, uit de kast komt, vertelt de moeder van Putnam dat Michelle ook lesbisch is.

Eerste staat dat homohuwelijken toestond

In 2004 was de staat Massachusetts de eerste die het trouwen door koppels van hetzelfde geslacht toestond. Meteen na de uitspraak werden de eerste homohuwelijken voltrokken in Texas, Ohio en Tennessee. Na de uitspraak van het Amerikaanse Hooggerechtshof afgelopen 26 juni was het feest bij de ingang: honderden mensen barstten in gejuich uit, zoenden en omhelzden elkaar, en staken regenboogvlaggen de lucht in.

Lees ook het verhaal van correspondent Guus Valk over de legalisering van het homohuwelijk:’Zij mogen nu overal trouwen in de VS‘.