Je moeder te koop aanbieden

Carlijn Vis zoekt en vindt deze zomer ongewone Marktplaatsverhalen.

TE KOOP: 'Voor mijn zeer vitale, reislustige en ondernemende moeder zoek ik een dito partner'.
TE KOOP: 'Voor mijn zeer vitale, reislustige en ondernemende moeder zoek ik een dito partner'. ‘Voor mijn zeer vitale, reislustige en ondernemende moeder zoek ik een dito partner.’

‘Voor mijn zeer vitale, reislustige en ondernemende moeder zoek ik een dito partner.” Zo begint Jan Tel de advertentie op Marktplaats waarmee hij zijn moeder ‘te koop’ aanbiedt. De partner van zijn 84-jarige moeder heeft alzheimer en woont in een tehuis. Van liefde voor hem is nog altijd sprake, vertelt Tel als ik hem opbel, maar het is niet wederzijds. „En mijn moeder is niet het type dat het leven aan zich voorbij laat gaan. Ze is nog steeds een kwieke meid die iedere kans grijpt om op reis te gaan, maar ik merkte dat ze daarbij een partner mist.”

Op datingsite Relatieplanet had Tel zich al eerder voorgedaan als zijn moeder. Al snel wordt hij gek van allerlei „niet geheel-sporende jongemannen die een overrijpe vrouw wel zien zitten”. Er valt geen enkele normale man van rond de 80 jaar te scoren, zegt hij. Waar is mevrouw Tel naar op zoek? Een greep uit haar verlanglijst: een galante man bij wie je je een beetje vrouw voelt, geen dikke buik, geen roker („is niet gelukt”), een beetje een heer, niet lomp in de kleren en een dierenvriend.

Nadat hij twee maanden lang „oversekste mannen” heeft afgewimpeld, verwijdert Tel de account bij Relatieplanet. Heeft hij het verkeerde platform gekozen of zijn er simpelweg „geen leuke mannen te vinden in de winter van hun leven”, vraagt hij zich af. Tel: „Inmiddels werd mijn moeder er niet vrolijker op. Minder geslaagde karaktereigenschappen begonnen de overhand te nemen: zo probeerde ze mijn zusters te verplichten om minimaal één keer in de twee weken op bezoek te komen. Vervolgens moest ik hun geklaag aanhoren. Toen nam ik een radicaal en impulsief besluit: ik open Marktplaats, log in en zet mijn moeder erop.”

Tot zijn verbazing stroomt de ene na de andere leuke reactie binnen. Dus Tel moet met de billen bloot, want zijn moeder wist niets van deze actie. Gelukkig vat ze het sportief op. En ze kiest voor Henk. „Ik ben een weduwman van 76 jaar en woon in Aalden in een vrijstaande woning. Ik rij nog auto, en soms ook nog op de motor. Zou graag eens kennismaken met je moeder.” Tel stuurt hem een mailtje en dezelfde avond hangt Henk aan de telefoon. Daarna stuurt de man een foto, belt nog eens en er wordt een afspraak gemaakt. Hun eerste date is in een hotel in de bossen.

„Dat is nu twee jaar geleden”, vertelt Tel. „De twee zijn nog altijd samen en elke keer als ik mijn moeder spreek, klinkt het alsof ze de gelukkigste tijd van haar leven beleeft. Ze maken nu plannen om samen naar Australië en Nieuw-Zeeland te reizen.”

    • Carlijn Vis