Het Japanse minimumloon: een bakje noodles per uur

Foto iStock

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Het minimumloon per uur in Japan is 780 yen (5,70 euro). Net genoeg om een kommetje noodles te kopen, meldt Bloomberg. De stijging van 2,1 procent vorig jaar was lager dan de inflatie. Dankzij de verwachte 2,3 procent stijging zouden werknemers een ei of wat stukjes vlees bij hun noodles kunnen eten.

Dat lage minimumloon zit de groei van de Japanse economie flink in de weg. De hoop is dat consumenten meer uitgeven om de economie een boost te geven, maar waar moeten ze die uitgaven van betalen?

Tijd dus voor een toename, vindt ook de regering. De verwachte 2,3 procent stijging zou neerkomen op 30.000 yen (220 euro) per jaar. Dat zijn twee weken boodschappen voor een gemiddeld Japans huishouden. Tenminste 3,2 van de 66 miljoen werkende Japanners verdient niet meer dan het minimumloon.

Shell verkoopt aandelen Japans dochterbedrijf

Royal Dutch Shell heeft de meerderheid van de aandelen in het Japanse dochterbedrijf Showa Shell Sekiyu verkocht aan Japanse oliegigant Indemitsu Kosan. De deal leverde Shell 1,4 miljard dollar (1,3 miljard euro) op, schrijft Nikkei Asian Review.

De aankondiging kwam meteen na het nieuws dat Shell 6500 banen schrapt en de kapitaalinvesteringen met twintig procent moet terugbrengen. Na de deal heeft de oliemaatschappij nog een klein aandeel van 1,8 procent in Showa Shell Sekiyu. John Abbott is downstream directeur bij Shell en noemt de verkoop van de aandelen onderdeel van Shell’s strategie om te concentreren op een kleinere hoeveelheid aandelen in markten waarin het bedrijf een sterke concurrentiepositie heeft.

China heeft grote plannen met de aardappel

Een aardappel? Daar haalde de gemiddelde Chinees tot een aantal jaar gelden zijn neus voor op. Tegenwoordig is het gewas in China niet aan te slepen, meldt de Straits Times.

De aardappel is niet alleen in trek om zijn smaak en veelzijdigheid, het gewas is vooral populair omdat tijdens de verbouwing relatief weinig water wordt gebruikt. Het meest bevolkte land ter wereld worstelt namelijk met watertekorten en kijkt naar alternatieven voor rijst en noodles. China produceert al 95 miljoen ton aardappels per jaar, maar wil daar 130 miljoen van maken, liet de minister van Landbouw weten tijdens het World Patato Congress in Peking.

“In China is de aardappelindustrie niet langer een sector voor onderontwikkelde gebieden en voor de armen. Het is een verrijking voor de landbouw en voor ons eetpatroon.”

    • Annemieke Ruggenberg