HeidelbergCement (ENCI) aast op Italiaanse branchegenoot

Het Duitse HeidelbergCement, wereldwijd de nummer twee, aast op zijn Italiaanse branchegenoot Italcementi.

None
Foto Bloomberg

Het Duitse bouwstoffenconcern HeidelbergCement wil zijn Italiaanse branchegenoot Italcementi overnemen. Gisteren maakte het bekend dat het 1,67 miljard euro betaalt voor 45 procent van de aandelen van Italcementi. Na de overname, die volgend jaar kan worden afgerond, zou een verplicht bod volgen op de resterende aandelen.

HeidelbergCement, dat in 1993 het Nederlandse ENCI inlijfde, waardeert zijn concurrent op 3,7 miljard euro. Het fusieconcern zou een jaaromzet krijgen van ruim 20 miljard euro.

Mededingingsautoriteiten moeten nog instemmen met de overname. HeidelbergCement is wereldwijd de nummer twee in de branche, Italcementi nummer vijf. Een paar weken geleden fuseerden de twee grootste Europese cementfirma’s, het Zwitserse Holcim en het Franse Lafarge.

De bouwstoffenmarkt wordt nu al gedomineerd door drie spelers, LafargeHolcim, HeidelbergCement en het Mexicaanse Cemex. Zij worden sinds 2008 onderzocht door de Europese Commissie wegens verdenking van kartelvorming en prijsafspraken.

HeidelbergCement heeft 45.000 werknemers in meer dan veertig landen en een omzet van 13 miljard euro. Zijn Nederlandse dochter ENCI heeft vestigingen in Maastricht, Rotterdam, IJmuiden en Den Bosch.

Italcementi heeft zwaar geleden onder de crisis. Het schreef vier jaar achtereen rode cijfers. HeidelbergCement zit vooral in Noord-Europa, de Verenigde Staten en Azië, en hoopt nu te kunnen profiteren van herstel van de Zuid-Europese bouwmarkt, waar Italcementi vooral actief is.

Beleggers reageerden negatief op de overname. De koers van HeidelbergCement zakte gisteren 7 procent.