Beginners

(Mike Mills, 2010). Als zijn vrouw overlijdt, komt haar echtgenoot totaal onverwacht uit de kast en deelt hij zijn zoon Oliver (Ewan McGregor) mee dat hij eigenlijk al zijn hele leven homoseksueel was. Hal (Christopher Plummer) gaat op hoge leeftijd nog allerlei flamboyante feestjes af en beleeft de gelukkigste fase uit zijn leven. Het is een mooie rol die Plummer dan ook op 82-jarige leeftijd een Oscar opleverde: de oudste winnaar tot nu toe.

De gevoelige Oliver blijft in verwarring achter, hij is immers zijn hele leven lang door zijn ouders voorgelogen.

Uit bindingsangst is hij vastbesloten zich niet in een relatie te storten, maar dan ontmoet hij de charmante Française Anna (Mélanie Laurent). Die kan hij toch niet laten lopen?

Het ontroerende en fraai vormgegeven Beginners, met een grappige bijrol voor een jack-russellterriër, is grotendeels autobiografisch. Regisseur-scenarist Mills is net als Oliver een grafisch vormgever - zo ontwierp hij platenhoezen voor de Beastie Boys, Air en Sonic Youth - en het verhaal is gebaseerd op de coming-out van zijn eigen vader.

André Waardenburg