Koreaan gaat strijd met Platini aan voor opvolging Blatter

Foto EPA

Chung Mong-joon gaat zich mengen in de strijd om het voorzitterschap van wereldvoetbalbond FIFA. Dat heeft de Zuid-Koreaan vandaag gemeld aan persbureau Reuters. Chung (63) is na de Fransman Michel Platini de tweede kandidaat om Sepp Blatter op te volgen.

De miljardair is grootaandeelhouder van Hyundai. De autofabrikant is sinds 1999 één van de grote sponsoren van de FIFA. Chung is een voormalig lid van het uitvoerend comité van de FIFA en slaagde er in om het WK in 2002 naar Zuid-Korea en Japan te halen. Hyundai sponsorde dat toernooi en heeft nog een contract bij de FIFA tot en met 2022.

Chung verloor zijn plaats in het

FIFA-bestuur in 2011 aan Ali bin al-Hussein, de Jordaanse prins die in mei trachtte voorzitter van de FIFA te worden. De Zuid-Koreaan uitte vaker kritiek op Blatter en het huidige beleid van de FIFA. Het lijkt hem dan ook niet verstandig dat UEFA-voorzitter Platini de opvolger van Blatter wordt.

Platini (60) had zich gisteren al officieel kandidaat gesteld voor het FIFA-voorzitterschap. „Ik sta op een kruispunt van mijn eigen leven en de toekomst van de FIFA”, zei Platini. (NRC/ANP)