Een beruchte visstroper 110 dagen achtervolgen over twee zeeën en drie oceanen

Als de Thunder, een trawler die wordt beschouwd als een van de meest beruchte visstropers ter wereld, een paar honderd kilometer ten zuiden van Nigeria vaart, springen drie mannen aan boord om bewijzen van zijn misdaden te verzamelen.

In 37 minuten leggen ze met de camera op hun helm zoveel mogelijk vast: het logboek van de kapitein, een laptop, papieren en andere documenten. De beelden laten ook zien dat een kwart van het ruim vol vis ligt en dat een deel van de controlekamer al onder water staat. “Dit schip is niet meer te redden, hij gaat zinken”, zegt de verkenner tegen zijn boot, de Bob Barker. Het trio gaat terug naar hun eigen schip en even later zinkt de Thunder.

Bizarre achtervolging - langste in de geschiedenis

Een onverwacht eind van een bizarre achtervolging. 110 dagen lang had de Bob Barker, een schip van Sea Shepherd, de visstropers gevolgd. Ze voeren in het kielzog van de Thunder over twee zeeën en drie oceanen. De Sea Shepherd Conservation Society is een organisatie die actie voert tegen de walvisjacht, de jacht op zeehonden en illegale jacht op andere zeedieren.

Deze longread van The New York Times leest als een jongensboek, een avontuurlijk verhaal met een goed hart. De achtervolging wordt omschreven als een episch kat-en-muisspel, met onderweg gigantische hindernissen zoals ijsschotsen en een cycloon. Het zou de langste achtervolging van een illegaal vissersschip tot nu toe worden.

Code Paars van Interpol

Doordat vangstverboden worden geschonden en doordat er wordt gevist in beschermde gebieden zijn meer dan de helft van de grote visgronden in de wereld uitgeput. Volgens sommige schattingen is 90 procent van grote vissen zoals marlijn, tonijn en zwaardvis verdwenen. Interpol had de Thunder “Code Paars” gegeven; dat is vergelijkbaar met een Most Wanted List. Slechts vier schepen ter wereld hebben Code Paars.

Ondanks het vele stropen was geen enkele regering bereid om de mankracht en de miljoenen dollars in te zetten die nodig zouden zijn om de trawler aan te pakken.

Daarom deed Sea Shepherd het.

Het verhaal wordt afgewisseld met korte opnames (zo’n anderhalve minuut per filmpje) van de tocht van de Bob Barker en de acties van de ‘Sea Shepherd Crew’ tegen de activiteiten van de Thunder.

Om een indruk te krijgen wat de milieuactivisten van Sea Shepherd nog meer doen: