Maskeringsmiddel aangetroffen in urine Telstar-speler

In de urine van Telstar-middenvelder Kevin van Essen is na het eerstedivisieduel Telstar-Helmond Sport afgelopen mei het maskeringsmiddel furosemide aangetroffen. Dat meldde de KNVB gisteren. Het middel staat op de dopinglijst van van de Wereldantidopingautoriteit (Wada).

Het bestuur betaald voetbal van de voetbalbond heeft aangifte bij de centrale tuchtcommissie doping van de KNVB gedaan. Onder nieuwe internationale regels kan een eerste overtreding al met een schorsing van vier jaar bestraft worden „maar daar is niets over te zeggen op dit moment”, aldus een KNVB-woordvoerder. „Er kunnen allerlei verzachtende omstandigheden zijn.” Telstar en de speler hebben gekozen nu al open te zijn, aldus de KNVB. Van Essen is tot aan de uitspraak speelgerechtigd.

Het is de eerste dopingzaak voor de gespecialiseerde tuchtcommissie, die sinds 2012 bestaat. Positieve dopingcontroles zijn zeldzaam in het (prof)voetbal, maar Van Essen (25) is zeker niet de eerste. Begin deze eeuw zijn meerdere Oranje-internationals positief op de spierversterker nandrolon bevonden, maar hun schorsingen werden verkort nadat ze in beroep waren gegaan. In het Nederlands clubvoetbal werden eerder Purrel Fränkel (marihuana) en Maikel Aerts (cocaïne) geschorst. Bij de Belg Sven Verdonck werd in 2010 de anabole steroïde stanozolol gevonden, waarna zijn contract bij Fortuna Sittard werd ontbonden.

Deze krant berichtte vorig jaar over doping in de hoogste amateurklasse bij Spakenburg. Spelers van het kampioenselftal 2011/2012 namen geregeld Crack V3, met de verboden stof methylhexanamine.

Deze week kwam de Braziliaan Fred in opspraak nadat vorige maand tijdens de Copa América sporen waren gevonden van het maskeringsmiddel hydrochlorothiazide. Zolang de uitslag van de B-staal uitblijft, laat zijn club Sjaktar Donetsk hem gewoon spelen, zei zijn trainer.

Vorig jaar waren er in het Nederlandse profvoetbal 204 controles (die rond interlands en Europese duels niet meegeteld), op urine. Geen enkele test was positief.