De Wrap: dronken worden zonder drank en gazpacho van watermeloen

Welk wijntje smaakt het beste bij vis van de barbecue? Of bij gegrilde groenten?
Welk wijntje smaakt het beste bij vis van de barbecue? Of bij gegrilde groenten? Foto ANP/Lex van Lieshout

Welke wijn past het best bij kippenpoten van de barbecue, of bij gegrilde sardines? Wat zit er in de Italiaanse variant van gazpacho? En hoe word je dronken zonder drank? In de rubriek De Wrap bespreken we wekelijks trends, recepten, restaurants en al het andere wat voedsel en drankjes zo smakelijk kan maken.

Is het een soep? Is het een drank? Nee, het is gazpacho

Anderhalve week geleden ging een van de best ontvangen Spaanse films van de afgelopen jaren in Nederland in première: La isla mínima. Een duister en broeierig gefilmde thriller over twee agenten uit Madrid die in Andalusië achter een seriemoordenaar aanzitten. Het plaatselijke voedsel speelt een kleine rol in de film als onderdeel van de ontdekkingsreis voor de twee rechercheurs in de voor hen nieuwe omgeving.

Er ontbreekt echter één plaatselijk gerecht: gazpacho. Voor toeristen dé Spaanse koude vegetarische soep, voor Spanjaarden zelf toch echt een drank. Met een kleur die ergens het midden houdt tussen rood, oranje en roze - een kleurencombinatie die wordt veroorzaakt door het mengen van tomaten, komkommer en olijfolie. Verder stoppen de Spanjaarden er een beetje azijn, groene Spaanse pepers, knoflook en zout in. (Oud) brood is er voor het dikker maken van het gladde mengsel.

Er zijn natuurlijk talloze varianten: in Litouwen maken ze pink soup - met aardappelen en bieten. In Portugal proefde NRC-redacteur Ronald Hoeben een druivenvariant, terwijl zijn collega Janneke Vreugdenhil in Italië watermeloenengazpacho kreeg. Europees kampioen barbecuen Ralph de Kok maakt gazpacho op de barbecue. Harold Hamersma drinkt er het liefst een glas fino of manzanilla bij.

Barbecue! Wijntje?

Nu dit weekend na een paar dagen regen de zon eindelijk weer gaat schijnen zul je wellicht de barbecue weer uit de schuur halen. Welk vlees, vis, groente of fruit erop moet, dat is al eens eerder besproken in deze rubriek. Maar wat drink je er nou het best bij? Even los van de heerlijke bieren die tegenwoordig ook in Nederland worden gebrouwen hoort bij een diner toch echt een glaasje wijn. Een aantal tips:

  • Wie varkensvlees op de barbecue gooit, schenkt het best een Riesling. Een echte varkensvriend.
  • Liever sardines op de grill? De Portugezen weten daar wel raad mee met hun rode wijnen. Zoals deze Quinta do Alivio 2012. Een pittige droge witte wijn, zoals een albariño, kan ook.
  • Kip van het spit gaat het best samen met een vollere witte wijn. Zoals een Italiaanse Mano Puglia Bianco.
  • Gegrilde lamskoteletten zijn heerlijk met een Spaanse tempranillo of een Franse Bourgogne.
  • Een stevig stuk vlees zoals een côte de boeuf valt prachtig te combineren met een Italiaanse vulkaanwijn.
  • Wie vegetarisch gaat barbecuen kan zichzelf een droge rosé inschenken. Maar ook merlot en Beaujolais zijn liefhebbers van gebakken groenten.

Kersenvloed

Er komt een recordlading kersen onze kant op. Tenminste, als we het Belgische fruitveilingbedrijf Veiling Haspengouw mogen geloven. Goed nieuws voor de fruitadepten onder ons - die kunnen sowieso hun hart kunnen ophalen in de komende maand augustus. Ook voor de toetjesliefhebbers is het feest. Kersen zijn bijvoorbeeld een essentieel ingredient van clafoutis - een Frans taartgerecht (en niet Grieks!) uit Limogen. Of wat dacht je van een kersencrumble, of het fruit in combinatie met een sabayon? Een techniek die Janneke Vreugdenhil eerder vandaag beschreef is en papillote: het gaarstomen van fruit in een pakketje van aluminiumfolie of papier.

Wie de smaak wel kan waarderen maar de vruchten zelf wat minder vindt kan aan de wijn. Kersen zijn een vaak terugkomend onderdeel van het smaakpalet van wijnen. NRC-wijnredacteur Harold Hamersma proefde hem terugkomen in de Franse Minervois ‘La Balade’ 2011, en in wat meer bittere vorm in de Italiaanse Mille Ceppi. En in de Italiaanse ‘Ottomarzo’, een natuurwijn uit 2011, komen ze in zure vorm terug. Keuze genoeg dus.

Dronken zonder drank

Deze week is vlakbij de Londense voedselmarkt Borough Market een nieuwe bar geopend genaamd Alcoholic Architecture. Het is een bar zoals er velen zijn in Londen: chique, hip, modern, trendy. Maar er is één speciale ruimte die de plek onderscheidt van alle andere horecagelegenheden in de Engelse hoofdstad, misschien wel in de hele wereld. Een ruimte waarin je dronken wordt door te ademen. Humidifiers (luchtbevochtigers) zetten mixdrankjes met een ratio van 3 staat tot 1 (alcohol) om in een grote wolk die de hele ruimte beslaat. Je mag er voor 10 pond (14 euro) een uurtje van proeven.

Een filmpje van de voorloper van deze bar, die in 2009 kort geopend was en waar je gin tonics kon ademen:

Welke cocktails ze precies in de ruimte laten omzetten tot damp is niet bekend. Alvast een aantal suggesties van NRC. Zoals de klassieke Italiaanse cocktail Negroni, een mix van gin, rode vermouth en Campari, geserveerd met een sliertje sinaasappelschil. Of een Braziliaanse caipirinha, klassiek van gestampte limoen met suiker en cachaça, een destillaat van suikerriet - of van allerlei andere soorten fruit. Een Italiaanse Bellini kan ook, eenderde gepureerde perzik, tweederde prosecco. En wat dacht je van een Manhattan, Daiquiri of een Americano? Wie weet willen ze echt gek doen, en komen ze met een gegrilde kaascocktail. De bar is in ieder geval nog tot begin 2016 open.

Lees de eerdere edities van De Wrap hier.