Corruptie of onhandig toeval? De geheimzinnige lottoballen van Servië

Het veelbesproken moment: bal 27 wordt getrokken, nummer 21 verschijnt in beeld.
Het veelbesproken moment: bal 27 wordt getrokken, nummer 21 verschijnt in beeld. Foto screenshot YouTube.

Elke week zitten de minderbedeelden en gepensioneerden van Servië vol verwachting voor de televisie. Hopende op het geluk de winnende combinatie van lottogetallen in de hand te hebben. Dinsdag ging er tijdens de live-uitzending echter iets op mysterieuze wijze mis. Het gevolg? Het hele land op zijn kop.

De nationale loterij is in Servië razend populair. Voor de Servische armen en werkelozen is het de enige en/of laatste kans op rijkdom. Bovendien leek de loterij verheven boven elke vorm van corruptie - verder in elke laag van de Servische samenleving verweven. Leek. Tot dinsdag. Toen gebeurde er dit:

https://www.youtube.com/watch?v=k4_X66LzGrM

De getrokken bal is duidelijk 27, maar in het scherm verschijnt het nummer 21. Al snel wordt ook het nummer 27 erbij gezet. De presentatrice kijkt even vertwijfeld opzij - wordt ze misschien onderbroken? Dan komt de volgende bal. Het nummer? Juist, 21.

‘Politie achtervolgt bal no. 21’

Was dit ongelukkig toeval, of is ook de loterij tegenwoordig een speelbal van corruptie en ligt de uitslag vantevoren al vast? Dat is de vraag die Servië sindsdien bezighoudt. De loterij is in handen van de staat en wordt gerund door mensen die via politieke connecties zijn aangewezen. Media zijn erbovenop gedoken. De kop van een van de grootste kranten van Servië, Vecernje Novosti, luidde: “Politie achtervolgt bal no. 21″.

De openbaar aanklager is inmiddels een onderzoek gestart. Daarbij zijn de presentatrice en vier van haar collega’s ondervraagd terwijl ze aan een leugendetector zaten. Premier Aleksandar Vucic’s reactie op het incident luidde als volgt:

“Als er sprake was van criminele activiteiten zullen deze mensen verantwoording afleggen aan de wet. Het pad naar de gevangenis is erg kort.”

Het bedrijf achter de loterij wil de uitslag niet veranderen en noemt het voorval “een technische fout”. Een hoge functionaris binnen het bedrijf sprak van toeval. Maar vandaag stapte het hoofd van de loterij, Aleksandar Vulovic, opeens op. “Uit morele gronden”, zo zei hij zelf. Wat dat betreft verandert er wat ten goede, maar ongeacht de uitslag van het onderzoek zal de nationale loterij voor de Serviërs nooit meer hetzelfde zijn.