Opinie

    • Thomas de Veen

Champions League bij de familiezender

None

Alvast een geruststelling: de registratie van een voetbalwedstrijd lijkt zó uitontwikkeld, dat je daaraan niet zo gek veel meer verkeerd kunt doen. Ook niet als je SBS6 bent die de Champions League uitzendt.

Voetbalkijkers van de meer behoudende snit moesten gisteravond evengoed slikken. Voor het eerst werden de consequenties voelbaar van de deal van SBS6 om de komende jaren het Champions League-voetbal te mogen uitzenden. Niet meer afstemmen op de NOS, met de vertrouwde gezichten, maar op SBS.

Nou ja, het werd een béétje voelbaar. Want een echte Champions Leaguewedstrijd was dit niet, slechts een wedstrijd in de voorronde: Ajax tegen Rapid Wien. Dus er werd, ook in de televisieregistratie, nog wat warmgedraaid en niet groots of gezichtsbepalend uitgepakt. Presentator Toine van Peperstraten stond er zonder kompaan Jan Joost van Gangelen. Er was geen studiootje voor de voor- en nabeschouwingen; die gebeurden staand langs de zijlijn in Wenen. (Je herkent daar de minder belangrijke wedstrijden aan.)

Op Twitter werd toch conservatief gekreund. SBS heeft nu eenmaal niet de beste naam als het om voetbal gaat. Niet dat voetbal nieuw is voor de zender: oefenwedstrijden van het Nederlands Elftal zijn bijvoorbeeld al jarenlang bij SBS te zien. Maar die gingen dan wel vaak vergezeld van een bel-en-winspelletje, memoreerden de mopperaars, waarbij dan een voetbalontheiligend simpele vraag gesteld werd.

Dat soort fratsen bleef hen nu bespaard. De verschillen met de NOS waren klein: voetbaltelevisie maken is vooral een invuloefening. Maar in de details was wel het karakter van de gezellige familiezender SBS te herkennen – en die details zeggen, bij zo’n warmdraaipotje, wellicht iets over wat de Champions League-kijker bij het echte werk te wachten staat.

Gezellig en SBS-achtig laagdrempelig was bijvoorbeeld de manier waarop verslaggever Wytse van der Goot de club Rapid Wien in de voorbeschouwing introduceerde: aan de hand van „een landgenoot” die in dienst was bij de Oostenrijkse club. Deze Bernard Schuiteman, oud-Feyenoorder, was nu ‘hoofdscout’ bij Rapid Wien en kon verklappen dat het elftal als „balbezitmonster” te boek staat. En, zei Van der Goot, in het stadion was het „een bak herrie”.

Het commentaar was van vaste SBS-stem Leo Oldenburger, die dat adequaat deed, met heel soms een vleugje SBS-sensatie. Zo ging hij in de overdrive na een vuile overtreding van Rapid-speler Schwab op Ajacied Riedewald, waarvoor een rode kaart werd uitgedeeld: „Je zou ‘m bijna moeten arresteren!” Van der Goot deed erin het achterafinterviewtje met de Ajacied nog een schepje bovenop: „Je overleeft een moordaanslag, zo ongeveer.” (Hij had geen schrammetje.)

Wel wat ongemakkelijk, en niet helemaal professioneel, was de nabeschouwing door Ronald de Boer, nota bene de broer van Ajaxtrainer Frank de Boer. Van Peperstraten vroeg hoe Ronald „als analyticus en als broer” op de wedstrijd terugkeek. En in zijn analyse refereerde Ronald instemmend aan wat zijn broer net ervoor in het interviewtje had gezegd. Of dát nou zo’n handige inbreng van de familiezender is?

    • Thomas de Veen