Cameron waarschuwt vluchtelingen bij Kanaaltunnel Calais

De Franse politie probeert illegale vluchtelingen uit elkaar te krijgen nabij de Franse ingang van de Kanaaltunnel.
De Franse politie probeert illegale vluchtelingen uit elkaar te krijgen nabij de Franse ingang van de Kanaaltunnel. Foto AFP/Philippe Huguen

De Britse premier Cameron heeft de vluchtelingen gewaarschuwd die bij Calais proberen toegang te verkrijgen tot de Kanaaltunnel om zo Groot-Brittannië in te komen. Hij zei dat het land geen “veilige haven” zal worden voor illegale migranten, en dat zij weer zullen worden uitgezet.

Dat zei Cameron volgens de BBC tijdens zijn bezoek aan Vietnam. Hij reageerde daarmee op de golf van pogingen van vluchtelingen om de Kanaaltunnel in te komen de laatste drie dagen. Deze week alleen al zijn er 3.500 migranten onderschept terwijl ze het probeerden. Daarbij viel minstens één dode. Een van de redenen dat ze graag naar Groot-Brittannië willen is dat ze er geen identiteitskaart nodig hebben. Ook is er werk, en wonen er al landgenoten.

Lees meer over waarom vluchtelingen naar het Verenigd Koninkrijk willen in nrc.next: Naar Engeland.

Cameron noemde de situatie “zeer uitdagend” omdat er “een zwerm van mensen afkomstig uit het gebied rondom de Mediterraanse zee een beter leven zoekt”. Het woord “zwerm” kwam hem op kritiek te staan in Groot-Brittannië van onder andere oppositiepartij Labour, die het gebruik van het woord “schandalig” noemde. Ook Tim Farron, leider van de Liberal-Democrats, reageerde negatief, aldus persbureau AP. “We hebben het over mensen, niet insecten.”

Serieuze aangelegenheid

Het is het tweede signaal deze week van de Britse regering dat het de problemen bij de Kanaaltunnel serieus en hard wil aanpakken. Gisteren maakte de minister van Binnenlandse Zaken van Groot-Brittannië, Theresa May, bekend dat het land 7 miljoen pond (9,8 miljoen euro) uitrekt voor extra beveiliging aan de Franse kant van de internationale treinverbinding.

Twitter avatar David_Cameron David Cameron The situation in Calais is unacceptable. That’s why I asked Theresa May to chair a meeting of COBRA.

Dat bedrag komt bovenop de 12 miljoen pond (16,9 miljoen euro) die vorig jaar al was toegezegd voor beveiliging en dat onder andere is geïnvesteerd in het opzetten van bijna 2 kilometer aan hekken rondom de Franse terminal. Vorige week had het bedrijf dat de Eurotunnel, zoals de treinverbinding officieel heet, al kenbaar gemaakt financiële steun te willen van beide landen voor de kosten die gemaakt zijn door illegale migranten.

Lees ook een reportage vanuit Calais in NRC Handelsblad: Vanavond lukt het, hoopt Amer

.

Bekijk onze In Beeld over de vluchtelingen in Calais: