‘Bomaanslag Wormer was op de verkeerde woonboot’

Medewerkers van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) doen een in de buurt een woonboot aan de Veerdijk in Wormer onderzoek naar mogelijke explosieven.
Medewerkers van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) doen een in de buurt een woonboot aan de Veerdijk in Wormer onderzoek naar mogelijke explosieven. Foto ANP / Jerry Lampen

De bomaanslag in Wormer die afgelopen april aan één persoon het leven kostte was gericht op de verkeerde woonboot. De dader had eigenlijk wraak willen nemen op een andere man. Dat heeft het Openbaar Ministerie vandaag gemeld bij een tussentijdse zitting.

Twitter avatar OMNoord_Holland OM Noord-Holland Aanslag was wrs op de verkeerde woonboot #Wormer Was gericht tegen man die werd beschuldigd v misbruik (daar is overigens geen bewijs voor)

De verdachte, de 26-jarige Milo G., had het eigenlijk voorzien op een man die zijn jongere zusje zou hebben misbruikt. Dat gebeurde toen de vrouw nog minderjarig was. Het beoogde slachtoffer woont op een boot in de buurt van het vaartuig dat getroffen werd.

Het OM laat weten dat er nooit bewijs is gevonden voor het misbruik waar G. over spreekt. De officier van justitie zei dat de zaak indertijd “al op het politiebureau geseponeerd” werd.

Verwarde man

De explosie kostte in april het leven aan de 53-jarige Frenk Roemahroeson. Zijn vriendin Monique van den Burg (51) liep zware verwondingen op. Laatstgenoemde bracht de politie uiteindelijk op het spoor van G. Zij zag in de periode voor de aanslag een aantal een keer een verwarde man in de buurt lopen.

G. heeft tot nu toe nog geen verklaring afgelegd. Wel sprak hij tegen een vriend over de aanslag en noemde toen “die man van mijn zusje”. Het OM doet momenteel onderzoek en zegt een flinke hoeveelheid sporen en aanwijzingen te hebben gevonden die de verdachte in verband brengen met de bomaanslag. Ook wordt onderzocht of de man toerekeningsvatbaar is. G. is scheikundige en kon zelf de explosieven maken.

Op de aanklacht tegen G. staan moord en poging tot moord. Het OM liet vandaag weten dat daar poging tot moord op het beoogde slachtoffer bij komt. Het proces gaat op 23 oktober verder met een nieuwe pro-formazitting.