Birma laat duizenden gevangenen vrij, onder wie Chinezen

Birma laat duizenden gevangenen vrij, onder wie 210 buitenlanders. Volgens persbureau Reuters zitten ook voormalige militaire inlichtingenofficieren bij de vrijlatingen.

Chinezen, verdacht van illegale houtkap, komen vorige week aan bij de rechtbank in Myanmar.
Chinezen, verdacht van illegale houtkap, komen vorige week aan bij de rechtbank in Myanmar. Foto Reuters / Stringer

Birma laat duizenden gevangenen vrij, onder wie 210 buitenlanders. Het is niet duidelijk of ook pro-democratische activisten onder de vrijgelaten gevangenen zitten, er zijn geen namenlijsten vrijgegeven. De meerderheid zijn ‘gewone’ misdadigers.

Volgens persbureau Reuters vallen ook voormalige militaire inlichtingenofficieren onder het pardon, die sinds 2004 gevangenisstraffen van meer dan tachtig jaar uitzitten.

In totaal zullen 6966 gevangenen vrijgelaten worden, “op humanitaire gronden en in het licht van nationale verzoening”, volgens een verklaring op de webite van het ministerie. Dit besluit is de laatste in een reeks van amnestiebeslissingen sinds een burgerregering aan de macht is gekomen. Die regering liet al honderden dissidenten vrij, onder wie de voormalige premier Khin Nyunt (€).

Chinese houtkappers

Onder de vrijgelaten gevangenen zitten ook 155 Chinezen die vorige week veroordeeld werden tot zeer lange straffen, 153 levenslang, voor illegale houtkap in het noorden van Birma in de buurt van de Chineze grens, volgens Reuters.

De Chinese staatsmedia ontvingen de veroordeling van de Chinezen verontwaardigd. De relatie tussen Birma en China werd daardoor gespannen. Door de vrijlatingen kan Birma het invloedrijke China weer tegemoetkomen.

De straf leek vooral een waarschuwing door de Birmese regering aan het houtkapbedrijf geen zakendeals te sluiten met etnische rebellengroepen in het land, waar het bedrijf van werd verdacht.

Verkiezingen

In november zijn nationale verkiezingen. De partij van president Thein Sein doet het slecht in de peilingen, omdat hij zijn belofte uit 2011 voor politieke hervormingen te weinig nakomt. Thein Sein beloofde in 2013 (€) dat alle politieke gevangenen in zijn land nog voor dat jaar zouden worden vrijgelaten. Voor Seins presidentschap werd Myanmar ruim vijftig jaar geregeerd door een militair bestuur.