Vitesse verliest, AZ wint eerste duel in voorronde Europa League

Keeper Volkan Babacan krijgt rood in de wedstrijd tussen AZ Alkmaar en Istanbul Basaksehir. AZ won met 2-0.
Keeper Volkan Babacan krijgt rood in de wedstrijd tussen AZ Alkmaar en Istanbul Basaksehir. AZ won met 2-0. Foto EPA/Olaf Kraak

Terwijl AZ zichzelf een goede uitgangspositie verschaft voor plaatsing voor de play-offs van de Europa League, krijgt Vitesse het moeilijk volgende week. In eigen huis wonnen de Alkmaarders van Istanbul Basaksehir met 2-0. Vitesse verloor in Engeland van een Nederlands getint Southampton met 3-0.

Zware dobber voor Vitesse

Vitesse mag volgende week aan de bak in Arnhem. In Engeland keken de mannen van trainer Peter Bosz al na 45 minuten tegen een 2-0 achterstand aan. Bij Southampton, gecoacht door Ronald en Erwin Koeman, begonnen aankopen Clasie en Stekelenburg in de basis. Ook Pelle en Tadic, beiden met een verleden in de Eredivisie, zaten bij de eerste elf. Ze maakten ook de eerste doelpunten, Pelle met een schot en Tadic uit een strafschop. Aan het einde van de wedstrijd maakte Shane Long er 3-0 van.

Az wint van tien man

Zomeraanwinsten Jop van der Linden en Vincent Janssen maakten de doelpunten voor AZ. De nummer drie van Nederland speelde bijna de hele wedstrijd met een man meer dan de nummer vier van de Turkse competitie. Vlak na het eerste fluitsignaal haalde doelman Volkan Babacan in het strafschopgebied Vincent Janssen, overgekomen van Almere City FC, neer. Met rood voor de tegenstander en een penalty mee zat AZ gelijk in een zetel. Van der Linden, vorig jaar nog spelend voor Go Ahead Eagles, benutte de strafschop.

Twitter avatar AZAlkmaar AZ Van den Brom: ‘We zijn op de goede weg’ #azist (2-0)
https://t.co/BjSvLVv38i

In de tweede helft ging AZ op jacht naar meer en kreeg na een uur spelen loon na werken. Janssen maakte de 2-0, waardoor AZ volgende week vol vertrouwen naar Turkije kan afreizen. Dan staat de heenwedstrijd in Istanbul op het programma.