Amsterdam is een start-upwalhalla (blijkt uit een mondiale ranglijst)

Foto ANP

‘s Werelds high-tech start-uphoofdstad. Zo noemde Techcrunch, een Amerikaanse techsite, Amsterdam onlangs in een 2.825 woorden tellende lofzang aan ons land. Zo zijn we - somt Techcrunch op - voorlopers op het gebied van innovatie (3D-printers!), zijn we hoogopgeleid, spreken we vloeiend Engels en hebben we onze eigen ‘Internet-tsaar’ Neelie Kroes.

Dat de start-upscene in Amsterdam bloeiende is, blijkt ook uit de deze week verschenen 2015 Global Startup Ranking van techonderzoeksbureau Compass. In hun top-20 van plekken met het beste ecosysteem voor start-ups eindigt nieuwkomer Amsterdam op nummer 19. Op één, hoe kan het ook anders, Silicon Valley. Nu nog wel.

Drukwerk goede versie

De ranglijst - gebaseerd op 200 interviews met ondernemers uit 25 landen, 11.000 enquêtes onder start-ups en data van partijen als Deloitte en Crunchbase - let onder meer op het investeringsklimaat, de prestaties van start-ups en de aanwezigheid van technisch talent. Waarop Amsterdam vooral goed scoort: (internationaal) marktbereik.

“Due to the small size of the Dutch market, Amsterdam startups tend to think global from day 1.”


Na Berlijn en Londen is Amsterdam volgens het rapport het snelstgroeiende ecosysteem voor start-ups in Europa. Maar hoewel start-ups hier vorig jaar bij elkaar tussen de 62 miljoen (bij een strenge definitie van start-up) en 500 miljoen euro wisten binnen te halen, valt er qua investeringen volgens de auteurs nog heel wat te winnen:

“Despite promising developments, there’s a long way to go.”

    • Eva Oude Elferink
    • Yordi Dam