Amerikaanse agent die automobilist doodschoot ontkent moord

Demonstranten in Californië.
Demonstranten in Californië. Foto EPA/ John G. Mabanglo

Een Amerikaanse blanke politieman, die 19 juli een zwarte automobilist doodschoot nadat hij hem had staande gehouden, verklaart dat hij onschuldig is aan moord. Dat meldt persbureau AP.

De 25-jarige agent, Ray Tensing, was vandaag officieel in staat van beschuldiging gesteld.

Ontbrekende kentekenplaat

Tensing, een agent van de universiteit van Cincinnati, hield de 43-jarige Samuel DuBose aan omdat zijn auto aan de voorkant geen kentekenplaat had. Het staande houden is vastgelegd met de bodycamera van de agent. Die beelden zijn verspreid op het internet. Het filmpje is hieronder te bekijken (let op: de beelden kunnen als schokkend worden ervaren):

Tensing vraagt DuBose herhaaldelijk om zijn rijbewijs. Op de video is te zien dat DuBose zegt wel een rijbewijs te hebben, maar deze niet kan laten zien. Daarna probeert Tensing de deur van de auto open te doen, hij vraagt DuBose tegelijkertijd om zijn gordel los te maken. De automobilist probeert te voorkomen dat de agent de deur van zijn auto opentrekt.

Op dat moment begint de auto langzaam te rijden. De agent roept “Stop” en trekt vervolgens zijn pistool. Hij schiet één keer en raakt DuBose in het hoofd.

De man overlijdt even later.

Tensing werd vandaag voorgeleid. Hij droeg gestreepte gevangeniskleding en zijn handen waren geboeid achter zijn rug.

Politiegeweld in de VS

Vooralsnog focussen de autoriteiten in de zaak niet op ‘blank versus zwart’. Het incident komt in een periode waarin het optreden van blanke politieagenten in Amerika onder een vergrootglas liggen.

In augustus 2014 werd de zwarte tiener Michael Brown in Ferguson doodgeschoten door agent Darren Wilson. In de maanden erna volgen onder meer Eric Garner in New York, Walter Scott in South Carolina en Freddie Gray in Baltimore.

Allemaal zwarte Amerikanen, omgekomen door een politiekogel, van een blanke agent. De dood van de zwarte arrestanten door blank politiegeweld leidden keer op keer tot demonstraties en rellen in de Verenigde Staten.

Foto EPA / Erik S. Letter

Een vrouw in Atlanta (Georgia) draagt een armband met de tekst: Black Lives Matter. Foto EPA / Erik S. Letter