We zijn niet arm!

Annemarie de Jong (42) is werkloos en schrijft een blog over hoe zij rondkomt. Met haar kinderen woont ze in een huurhuis in Kampen. „Als ik meer geld zou verdienen, zou ik meer biologisch eten kopen.”

None
Foto Bob van der Vlist

‘Ik heb sinds januari een WW-uitkering omdat ik stopte als coördinator thuisadministratie voor de organisatie Humanitas.Ik kwam bij mensen thuis om te kijken of ze hulp nodig hadden bij hun financiële administratie. Enerzijds had ik veel vrijheid, ik kwam op verschillende plekken, maar toch lag het werk me niet. Het voelde eenzaam om geen collega’s te hebben. Toen ik minder uren kreeg, besloot ik te stoppen met mijn werk.

Met de WW moeten we van minder rondkomen dan we gewend zijn, maar eigenlijk lukt dit ons best goed. Ik heb twee keer budgettraining gegeven als vrijwilliger en mensen waren erg enthousiast. Ik gaf ze een inkijkje in mijn kasboek. Sommige cursisten waren bijna opgelucht dat het helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn. Zo kwam ik op het idee om op mijn blog waardoetzehetvan.com bij te houden waar wij van rondkomen. Mijn kinderen zitten op allerlei blogs en vlogs en zeiden dat je daar erg rijk mee kunt worden. Nu is dat niet mijn insteek, maar het zou mooi zijn als ik zo de aandacht trek en daardoor wellicht ergens aan de slag kan gaan.

Als ik zou gaan werken, afhankelijk van het soort werk natuurlijk, verdien ik waarschijnlijk niet eens zoveel meer dan wat ik nu krijg aan uitkering en toeslagen. De huurtoeslag valt dan namelijk weg, dus kom je ongeveer op hetzelfde uit. Ik heb nu wel een sollicitatie lopen en in oktober hoop ik weer aan de slag te gaan.”

‘Het lastige van de WW is dat ik die om de vier weken krijg, dus dat is niet altijd aan het begin van een nieuwe maand. Hierdoor is het haast onmogelijk om uit het hoofd te plannen wat je met je geld kunt doen. Daarom houd ik in een schriftje een kasboek bij. Elke koffie en elk ijsje worden daarin genoteerd. In een Excel-bestand bereken ik wat ik overhoud per maand. Soms word ik er wel een beetje simpel van, telkens opletten wat er in en uitgaat.

Gelukkig hebben de kinderen er niet heel veel last van dat we op dit moment weinig te besteden hebben. Hun zak- en kleedgeld is hetzelfde gebleven toen ik in de WW kwam en met hun vader gaan ze dit jaar op vakantie naar Griekenland.

Met z’n drieën op vakantie zit er dit jaar niet in, maar om toch even weg te zijn, konden we via via een weekend op een woonboot zitten in Amsterdam. Soms moet ik wel opletten dat ik de kinderen niet betrek bij mijn financiën. Over mijn blog heb ik daarom gezegd: ‘We hebben het niet breed, maar wat je ook leest, we zijn niet arm! Ik heb de afgelopen jaren wel gespaard en mocht het echt misgaan, dan kunnen we daarop terugvallen’.

Als ik meer geld zou verdienen dan zou ik meer verse groenten en biologisch eten kopen en wat meer van kwaliteit.”

    • Liza Titawano