‘VN-Veiligheidsraad stemt vanavond over MH17-tribunaal’

Het hoofdkwartier van de VN-Veiligheidsraad in New York. De leden zullen vanavond stemmen over de oprichting van een VN-tribunaal, iets waar Nederland fervent voorstander van is.
Het hoofdkwartier van de VN-Veiligheidsraad in New York. De leden zullen vanavond stemmen over de oprichting van een VN-tribunaal, iets waar Nederland fervent voorstander van is. Foto AFP/Jewel Samad

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zal zich vanavond buigen over een resolutie voor de oprichting van een VN-tribunaal voor de berechting van de verantwoordelijken voor het neerhalen van vlucht MH17.

Om 21.00 uur (Nederlandse tijd) wordt in New York gestemd over het voorstel, bevestigt Nieuw-Zeeland, dat de Veiligheidsraad voorzit, tegenover het Russische Sputnik. Nieuw-Zeeland bepaalt als voorzitter wat er op de agenda komt. Bij de bespreking en de stemming over de resolutie zijn de ministers van Buitenlandse Zaken van Nederland, Australië, België en Oekraïne aanwezig.

Maleisië, dat de resolutie indient, wordt vertegenwoordigd door een onderminister van Buitenlandse Zaken. Volgens persbureau ANP telt de resolutie twee pagina’s waarin staat dat de ramp met MH17 een “bedreiging voor de internationale vrede en veiligheid” is en dat het oprichten van een tribunaal volgens de regels van de VN is.

In de resolutie wordt bovendien beschreven dat alle landen volledig moeten meewerken met het tribunaal. Het VN-orgaan zou werken op basis van de technische en gerechtelijke onderzoeken naar de ramp die zijn gedaan door de vijf direct betrokken landen.

Rusland: wij willen bewijzen dat we onschuldig zijn

Rusland heeft eerder al laten weten tegen te stemmen en zijn vetorecht uit te oefenen als een van de permanente leden van de Veiligheidsraad. Nederland heeft de afgelopen maand geprobeerd Rusland over te halen.

In het AD zegt de plaatsvervangend ambassadeur Boris Zhilko dat eventuele Russische daders ook nooit uitgeleverd zullen worden aan het buitenland, maar alleen berecht zullen worden in eigen land. De grondwet verbiedt dat zegt Zhilko:

“Het betekent niet dat wij niet willen dat de schuldigen worden gepakt: de Russische Federatie wil laten zien dat we er niets mee te maken hebben. Wij willen onze onschuld bewijzen.”